Orhideje

Calanthe vestita

Ova listopadna malezijska biljka ima od oktobra do februara cvatove 90 cm dugačke sa dvadesetpet lepih cvetova čiste bele boje sa ružičastom ili crvenom usnom. Kalanta se mora zaseniti od jakog sunca od aprila do septembra, a zimska temperatura ne sme biti niža od 13°C. Zaliva se češće i više dok biljka buja, a prestaje se sa zalivanjem kada biljka požuti. Za vreme cvetanja treba je manje zalivati. Čim listovi dopola izrastu treba početi sa prihranjivanjem razređenim tečnim gnojivom svake dve nedelje i nastaviti sve dok se listovi potpuno razviju. Nakon cvetanja kalanta se presađuje u novu saksiju u kompost sa dodatkom ilovače. U isto vreme razmnožava se odvajanjem izbojaka.

Coelogyne cristata

Celogina je izuzetno otporna orhideja, poreklom je iz nepala. Uglavnom ima sedam, a nekad i više visećih veoma mirisnih cvetova u beloj boji sa žutim središtem, koji se postepeno otvaraju od decembra do marta. Osim bele boje postoje i drugi varijeteti, ali su oni znatno ređi. Celogena najbolje uspeva u korpi za orhideje na poluzasenčenom mestu. Zimska temperatura ne sme pasti ispod 13°C. Od aprila do oktobra potrebno joj je puno svežeg vazduha, kao i često prskanje vodom i obilno zalivanje, najbolje kišnicom ili odstajalom vodom. U jesen se znatno smanjuje zalivanje. Prihranjuje se tečnim veštačkim gnojivima svake tri nedelje od maja do septembra. Presađuje se u proleće svake dve do tri godine.

Cymbidium Rosanna

Ova klasična hibridna orhideja ima uspravne 45 do 60 cm duge cvetove sa belim, ružičasto prošaranim cvetovima, koji se otvaraju u proleće. Ovaj hibrid zahteva hladnu i prozračnu prostoriju. Zimska temperatura ne bi trebala biti niža od 7°C do 13°C. Biljku treba zaštititi od jakog letnjeg sunca, ali je poželjno izložiti je jesenskom i zimskom. Leti se obilno zaliva , a oskudno zimi. Od aprila do avgusta redovno se prska vodom i prihranjuje svakih četrnaest dana razređenim večtačkim tečnim hranjivima. Presađuje se otprilike svake treće godine nakon cvetanja i to u jednake delove ilovače i treseta. Razmnožava se deljenjem prilikom presađivanja.

Dendrobium nobile

Ova orhideja koja cveta zimi potiče iz Indije i južne Kine. Svaki cvet sastoji se od belih latica sa prelazom u ružičastu ili ljubičastu boju, te od zaobljene bele ili žute usne sa tamno-ljubičastom mrljom pri otvoru. Dendrobijum zahteva direktno svetlost od septembra do marta, a u ostalo vreme treba je zasenčiti. Zimi je treba držati na svežem vazduhu pri temperaturi od 7°C do 16°C. Treba je obilno zalivati i prihranjivati tečnim veštačkim gnojivom svake tri nedelje od aprila do oktobra. Kompost zimi treba održavati potpuno suvim. Svake dve do tri godine, nakon cvetanja, treba je presaditi u veoma malu saksiju. Razmnožava se deljenjem kada se na mladim izbojcima pojavi korenje.

Epidendrum prismatocarpum

Ova epifitna orhideja poreklom iz Centralne Amerike ima dva lista srednje-zelene boje i 38 cm duge cvatove sa deset do dvadeset cvetova kao od voska, koji se pojavljuju od maja do avgusta. Latice su žućkasto zelene sa smeđim pegama. Šiljasta usna je ružičasto-ljubičasta sa žutim vrhom i belim rubom. Epidendrum je biljka koja se lako uzgaja ukoliko zimska temperatura ne padne ispod 13°C i ako se ukloni sa direktnog sunca od aprila do oktobra. U periodu april - septembar biljku treba obilno zalivati, a nakon toga veoma oskudno. U periodu cvetanja epidendrum treba svake dve do tri nedelje prihranjivati tečnim hranjivima. Presađuje se od marta do maja i pritom razmnožava deljenjem izbojaka.

Epifitne Orhideje

Cattleya Amethystima

    Postojbina ove vrste je Brazil. Na svakom stablu su obično po 3 cveta. Cveta (prema okolnostima) od decembra do marta. Cvetovi su prelepi. U prečniku su široki 10 - 12 cm. U osnovi su beli sa ljubičastim ili plavim prelivom, purpurnim ili crvenim šarama.

Cattleya A Mossiae

    Raste na drveću po prašumama Venecuele. Cveta od februara do aprila. Cvetovi su neobično lepi. Na bokoru se nalazi 10 do 12 cvetova širine 15 do 18 cm. Latice i lapice su otvoreno crvene ili ljubičasto roze sa oko 10 cm dugačkom i 5 cm širokom usnicom, koja je na vrhu ivice žuta, isprskana purpurnim tačkicama, a po sredini istom bojom presvučena.

Laelia pumila

Ova vrsa orhideja potiče iz Gvajane i cveta u jesen i idealna je za početnike. Na peteljkama dugim 15 cm nalaze jedan do dva jarka, ružičasto-ljubičasta cveta. Usna cveta je zagasite , crveno-ljubičaste boje sa uzdignutim žutim prugama. Zahtevi kod održavanjalelije patuljaste nisu veliki. Treba je zaštiti od jakog sunca, a da pritom ima dovoljno sunčeve svetlosti. Prezimljuje pri temperaturi 13°C i tada je treba prozračivati pri toplom vremenu. Zaliva se obilno u vreme rasta od aprila do maja, a oskudno od novembra do marta. Presađuje se i razmnožava kada novi koren počne delovati pri staroj biljci.