Carska kruna

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Carska kruna

CarskaU nazivu roda nalazi se latinska reč fritillus = držač, čaša za kockanje, što se odnosi na sličnost sa oblikom cvetova. Ovaj rod obuhvata oko 100 vrsta rasprostranjenih na severnoj polulopti uglavnom u maloj i srednjoj Aziji, zatim u srednjoj i zapadnoj Evropi kao i u zapadnim regionima Severne Amerike. Kod nas je poznata samo vrsta Fritillaria imperialis.

Fritillaria imperialis ima lukovice veličine pesnice, beložućkaste boje, delimično prekrivene ljuspama. Na vrhu je nešto spljoštena i sa jasno vidljivim udubljenjima u središnjem delu, što potiče od ostataka prošlogodišnjeg izbojka lukovice. Izbojak je snažan, dostiže i do 100 cm visine. Listovi su u donjem delu izduženo zelene boje i sjajni. Vrh izbojka završava se u jednom vencu gusto nabijenih listova. Iz pazuha listova razvijaju se 6-8 krupnih zvonastih cvetova nadole okrenutih, žute do narandžaste boje….

 

 
    Vreme cvetanja je: mart, april. U osnovama cvetnih latica nalaze se crno tačkaste kao biser nanizane medne žlezde. Plod je čaura sa krilcima. Ova ukrasna biljka se veoma rado gaji. Naročito je često viđamo po seoskim baštama, gde se zbog veoma skromnih zahteva u pogledu nege i održavanja sama obnavlja desetak i više godina, cvetajući iz godine u godinu.
 
    Ukoliko se odlučimo za sadnju, lukovice se sade na sunčanim mestima i lako rastresitoj zemlji. Važna je dubina sadnje koja po pravilu, treba da bude između 20-30 cm. Vreme sadnje je jula-avgusta meseca, tj. čim biljka po precvetavanju završi sa vegetacijom.
 
Ovako rana sadnja pogodna je iz dva razloga:

    1) lukovice nemaju čvrstu zaštitnu ljusku te bi kod dužeg skladištenja svakako došlo do propadanja lukovica.
    
    2) lukovice počinju da teraju nove žile već jula-avgusta meseca, što znači da bi ožiljavanje i ukorenjivanje kod jedne kasnije sadnje bilo nedovoljno, a kao posledica toga izostalo bi cvetanje naredne godine.
    

    Jednom zasađene lukovice mogu, uz minimalnu negu, da ostanu na istom mestu 3-5 godina. Za to vreme one će se razviti i razmnožiti. Kod presađivanja takvih lukovica treba prethodno odvojiti podmladak, zatim ih ponovo posaditi obavezno na novo mesto.
 
    Pogodna mesta za sadnju Carske krune su duž staze ili ulične strane ograde, zatim se mogu saditi kao soliteri u travnjaku, ispred grupa ukrasnog šiblja ili drugog bilja koje cveta u proleće. Mora se obratiti pažnja da se uvek posadi najmanje 5 do 10 lukovica, jer se sa manjim grupama ne postižu očekivani efekti.
 
    Razmnožava se deljenjem lukovica ili setvom semena. Kako se cvetovi zbog visećeg položaja teško oprašuju, da bi se došlo do semena, potrebno je izvršiti veštačko oprašivanje. Seme se seje odmah posle sazrevanja. Da bi nam biljka iz semena procvetala, potrebno je 4-5 godina nege.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa