Japanski uzgoj drveća bonsai

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Japanski uzgoj drveća bonsai

japanskiZa pravi bonsai upotrebljava se drveće koje bi trebalo držati većim delom godine izvan kuće,iako ga je moguće uneti u kuću na kraće vreme. Na Zapadu je umetnost bonsai proširena i na tropske biljke, koje se mogu uzgajati u stanu. Bonsai može biti različite veličine. Svaka biljka između 45 i 56 cm slovi kao ”mala”. Iznad te visine bonsai je ”veliki”. Ono što je ispod 13 cm je minijaturno, ali iako se mali bonsai smatra lepim , ipak se u smanjivanju ide predaleko.
 
    Ima više načina uzgoja bonsai. Ako imate sreću, naći ćete prirodno zakržljalo drvo visoko u planini. Japanci smatraju da su ovako prirodno zakržljali patuljci najbolji. Možete početi i sa zakorenjivanjem reznica od odraslog drveta, ili kupiti mlado drvo u rasadniku. U svakom slučaju, uzgoj bonsai ne treba započeti pre nego što drvo ima dobru, čvrstu stabljiku. Skup, ali brz način jeste da kupite potpuno oblikovano, lepo razvijeno drvo. Međutim, ako bonsai budete sami uzgajali iz semena, najpotpunije ćete upravljati njegovim rastom.
 
    Osnovno oblikovanje obavlja se preve četiri godine.

 

    Prva godina: u jesen se poseje seme u saksiju koja sadrži semenski kompost. Premda uzgajate tropsku biljku, stavite saksiju napolje. Tlo održavajte vlažno sve vreme. Presadite sadnice u saksiju promera 10 do 13 cm, koja sadrži kompost za sadnju.
    Druga godina: u jesen presadite biljku uzgojenu iz semena u saksiju promera 15 cm. Ukoliko ne želite uzgojiti uspravni bonsai, počnite biljčicu oblikovati. Da biste dobili nakrivljeni oblik, zabodite štap u kompost pod uglom od 45 stepeni i uza njega pričvrstite stabljiku. Da biste postigli oblik kakskade ili polukaskade, obavijte komad mekane žice oko stabljike. savijte biljčicu dok vrh ne bude u visini tla, zatim pričvrstite vrh žice za komad uzice koja je vezana oko saksije.
    Treća godina: u jesen skinite žicu – stabljika će sada stalno rasti pod uglom. Zimi treba obrezati stabljiku na visinu od 15 cm od osnovice. Tokom godine duž stabljike će se razviti postrani izbojci.
    Četvrta godina: u oktobru izvadite drvo iz saksije. Videćete da je neko korenje debelo, a neko vlaknasto. Debelo, glavno korenje treba oštro obrezati. Presadite u saksiju promera 8 – 10 cm. Imajući pred očima konačni oblik, odrežite neke postrane grane. Ako je potrebno, obrežite one za koje ste odlučili da ostanu. Čvornati oblik dobićete tako da oko postranih ogranaka omotate žicu pa ih uvijete u željeni oblik. Svežite kraj žice za komadić uzice, koja je zavezana oko saksije. Žica se može skinuti za godinu ili više dana. Kad drvo bonsai dostigne starost od pet godina, njegov je oblik gotov i to je vreme da se premesti u plitku bonsai posudu.

    Važan je izbor posude. Po tradiciji, drvo sa uspravnim deblom sadi se malo izvan središta četvorougaone ili ovalne posude, dok se drvo koje je uzgajano da raste pod uglom sadi u sredinu okrugle ili kvadratne posude.
 
    Pre presađivanja drveta bonsai, morate pripremiti posudu. Ukoliko niste izabrali uspravan stil, drvo će trebati neki potporanj; provucite komad rafije ili tanke žice kroz komade pocinkovane mrežice koju treba staviti na otvore za drenažu na dnu posude. Kad se drvo presadi, rafija ili žica omota se oko grumena zemlje da bi stajalo čvrsto. Prekrijte zatim dno posude drenažnim materijalom, kao što je šljunak i naspite tanak sloj bonsai komposta ili odgovarajućeg komposta dobrog kvaliteta na bazi ilovače.
 
    Sledeći korak je da veoma pažljivo izvadite drvo iz njegove posude. Onda iglom za pletenje ili štapićima nežno udarajte po grumenu zemlje kako biste odstranili što je više moguće komposta sa korenja. Kad ogolite korenje, sve veliko glavno korenje mora se odrezati do kraja. Čupavo korenje treba obrezati na jednu trećinu dužine. Držite kraj sebe posudu sa vodom dok obrezujete. Uranjajte korenje redovno u vodu kako biste održali vlažnost. Obrezano drvo presadite u bonsai posudu ispunjenu kompostom ili kompostom na bazi ilovače. Da bi drvo izgledalo čvornovato i staro, gornje korenje možete ostaviti iznad komposta.
 
    Kasnije bonsai drvo treba presađivati jednom godišnje u jesen ili zimi. Leti obrežite postrane izboje i odrežite rastući vrh. Kompost treba stalno održavati vlažnim; zapamtite da se kompost u plitkoj posudi suši veoma brzo. Kako se biljka presađuje svake godine , ne treba je prihranjivati. Može proći pet do petnaest godina dok biljka ne stekne status bonsai. Koliko dugo će živeti zavisi od vrste. Životni vek običnog bonsai može varirati od nekoliko decenija do nekoliko vekova, ali ne gajite previše nade ako uzgajate bonsai u stanu.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa