Ananas

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Ananas

ananasAnanas je vrlo pogodna sobna biljka, a posebno su lepi šareni varijeteti. Pripada porodici bromelijacea, a potiče iz Brazila, odakle je donešen u Evropu krajem 17 veka. Nekih tridesetak godina posle uzgajao se u staklenicima u Engleskoj zajedno sa grejpom i pomorandžama i davao plodove koji su bili poslastica za bogataše. Za razliku od drugih bromelijacea, ananas raste na zemlji i upija vodu i hranu iz tla na uobičajeni način. Kada biljku obrađujete morate biti vrlo oprezni jer su listovi oštro nazubljeni pa mogu poderati i odeću i kožu.

    U kući se uzgajaju tri varijeteta. Ananas Comosus ima zelene i uske listove i obilno stvara plodove, Ananas Comosus “Variegatus” ima manje, šire listove, koji su upadljivo prugasti i stvaraju savršenu rozetu. Mnogo ređe donosi plod. Ananas Bracteatus “Triatus” mnogo je veća biljka nego prethodne dve, takođe sa prošaranim listovima. Često donosi poluružičaste plodove, koji se lepo ističu naspram žutih i zelenih listova.

 

    Pri kupovini nove biljke treba paziti da listovi budu jasne boje, snažnog rasta i da nema smeđih vrhova. Velika biljka koja stvara mladice već je precvetala i više neće cvetati, ali iste te mladice se posle mogu presaditi.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: Ananas Comosus je mala biljka, u obimu najviše 25 – 30cm. Ananas Bracteatus “Triatus” mnogo je veća, ponekad i veća od jednog metra u obimu.

Rast: mlada biljka će se dvostruko povećati u jednoj godini.

Doba cvetanja: cvetovi su mali i neugledni, plodovi su vrlo primamljivi. Obično se pojave u proleće.

Miris: miriše samo plod.

Svetlo: da bi listovi imali lepu boju moraju biti na otvorenom suncu.

Temperatura: mora biti na tolplom posebno zimi. Najpovoljnija je temperatura 18 – 21°C. Ako želite da biljke budu male držite ih u manjim saksijama i pri nižoj temperaturi oko 5°C. Najviša može biti 24°C.

Voda: leti biljku morate zalivati jednom ili dvaput nedeljno, zavisno od temperature. Pustite da se zemlja isuši između zalivanja. Zimi je držite suvljom i zalivajte najviše jednom nedeljno.

Prihranjivanje: dok se stvara plod vodi se dodaje tečno hranjivo jednom nedeljno.

Vlažnost vazduha: leti prskajte dvaput nedeljno a zimi jednom nedeljno.

Vazduh: otporan je, samo ne podnosi hladnu promaju.

Presađivanje: presadite rastuću biljku dva puta pre nego što postigne punu veličinu, prvi put tri meseca nakon odvajanja mladice, a drugi put nakon godinu dana. Uvek navucite rukavice – kao igle oštri listovi mogu vas povrediti. Saksija ne sme biti velika, ali mora imati dobro oceđivanje. Ne pritišćite zemlju suviše čvrsto.

Razmnožavanje: najlakše se razmnožava mladicama. Ako ih nakon sadnje držite u toplom (24°C) brže će rasti. Biljke se ponekad mogu uzgajati iz sveže odrezanog ananasa, ali on mora imati celokupni čuperak listova. Vrh treba posaditi u treset i pesak i držati pri temperaturi 24°C. To je mnogo sporiji način nego sa mladicama. Biljke se mogu uzgajati i iz semenki.

Životni vek: kao i u svih bromelijaceja nakon cvetanja i donošenja ploda rozeta propada. U to vreme izrastu dve do tri mladice. Od izbijanja mladice do propadanja rozete proteknu otprilike dve godine.

Biljke pratilice: lepo izgledaju u mešanim nasadima zbog boje listova, drugačije nego kod većine sobnih biljaka.

Laka/teška: jednostavno se uzgaja.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa