Azaleja

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Azaleja

azalejaAzaleje su najprefinjenije sobne biljke koje cvetaju zimi. Biljke koje kupujemo oko nove godine nazivaju se obično Azalea indica, iako je njihovo pravo ime Rhododendron simsii. Potiču iz Kine gde su prvi put nađene 1708 godine. Kao i druge Azaleje ona pripada porodici Rododendrona, koja ima oko 500 vrsta rasprostranjenih po Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Australiji. Uz posebnu negu možemo ih održati neko vreme unutra, ali one zahtevaju vlažnu atmosferu i ako se barem jedanput dnevno ne prskaju vodom ubrzo gube lišće. Te se biljke pretežno uzgajaju u područjima sa bogatim tresetnim tlom koje pogoduje njihovom rastu. One prirodno cvetaju u proleće ali ih se može podstaći na cvetanje i u zimskim mesecima. Nisu otporne i ne mogu se stalno držati u vrtu ako postoji ikakva opasnost od mraza. Međutim leti ih morate posaditi vani ako ih želite održati za sledeću godinu. Sporo rastu pa su zbog toga veoma skupe. Veće biljke mogu se dobiti u različitim oblicima – kao piramida, standard ili polu-standard.

 

    U kući se uzgaja i Azaleja japonica ili rhododendron obtusum. To je prilično vretenasta biljka, retkih listova, ali sa prelepim nežnim cvetovima pastelnih boja. Malo je otpornija nego Azalea indica. Azalea Japonica se ne može tako podstaći na cvetanje kao azalea indica i obično je ne nalazimo u prodaji pre njenog prirodnog doba cvetanja, od Februara nadalje. Neke su vrste otporne i mogu se uzgajati vani čak i u hladnijim područjima.

    Kultura azaleja je dosta složena i komplikovana. U našoj zemlji vrtlarska preduzeća je retko gaje, već kao odgajenu biljku uvoze s jeseni, u mesecu septembru – oktobru, iz Belgije i Holandije i forsiraju je za zimsko cvetanje. Azaleja indica razvija zimi divne bele, crvene, karmin-crvene, roze, tamno roze cvetove i spada u najlepše cveće.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: cvećare obično nude biljke sa cvetnom krunom čiji je prečnik 7 – 30 cm na stabljici visokoj 12 – 38 cm. Pojednine biljke mogu biti mnogo veće, posebnio ako se oblikuju kao piramida ili standard.

Rast: veoma je spor, najmanji primerci u prodaji stari su barem 2 godine.

Doba cvetanja: prirodno u maju, junu, ali može se pospešiti od jeseni nadalje.

Miris: biljka bez mirisa, iako među vrtnim vrstama ima i mirisnih.

Svetlo: traži puno svetla ali ne i direktno sunce.

Temperatura: zimi je najpovoljnija 13°C. U toplijim prostorijama azaleja se brzo suši a cvetovi brzo propadaju.

Voda: dok cveta, traži mnogo vode, obično svaki drugi dan. Zemlja se ne sme isušiti pa je morate proveravati 2 puta nedeljno. Ako se suviše isuši uronite biljku u posudu sa mlakom vodom i držite dok ne prestanu izlaziti mehurići vazduha.

Prehranjivanje: leti, dok cveta i raste, dodajte vodi svakih 14 dana tečno hranjivo.

Vlažnost vazduha: prskajte barem jedanput dnevno vodom u kojoj nema kamenca i držite saksiju na podlozi sa mokrim kamenčićima.

Vazduh: izvesno vreme podnosi razne uslove, ali ne trpi jaku promaju posebno nakon zalivanja i prskanja.

Zemlja: tresetni kompost. Ako ga sami pripremate, uzmite jednake delove treseta, listovače i oštrog peska i malo gnojiva.

Presađivanje: nakon letnjeg razdoblja mirovanja morate je presaditi. Međutim bolje je biljku držati u manjoj posudi i dobro je prehranjivati. Zemljane posude su bolje nego plastične, iako zahtevaju više zalivanja.

Obrezivanje: potrebno je samo toliko da bi biljka lepo izgledala. Odstranite tanke stabljike i zelene izdanke što se pojavljuju među cvetnim pupoljcima.

Razmnožavanje: reznicama stabljike iako je bolje to prepustiti stručnjacima.

Životni vek: dug ako se pravilno neguje.

Biljke pratilice: male azaleje lepo izgledaju u mešanim nasadima, ali pojedinačne veće biljke bolje se ističu same.

Laka/teška: lako se uzgaja u nezagrejanom stakleniku, ali teško ju je dugo održati u kući jer gubi potrebnu vlažnost, jer u većini kuća je pretoplo. Po mogućnosti vratite je u staklenik čim cvetovi počnu venuti.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa