Euforbija

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Euforbija

euforbijaEuforbija raste džbunasto u visinu do 80 cm. Lišće je veliko, duguljasto, kopljasto-zaoštreno, celo ili usečeno, tamno zeleno. Na kraju stabla pojavljuje se divan žarko crven, ružičast, žut, kajsijasto oranž cvet, opasan u vidu čipkaste kragna, tj. cvetnih prilistaka sa 12 do 15 brakteja, a u sredini se nalaze sitni žućkasti cvetovi. Cveta zimi, u decembru i januaru. Za vreme cvetanja ne treba je sa postavljenog mesta premeštati jer to na nju nepovoljno utiče, pa može da odbaci cvet. Ova lepa biljka je u srodstvu sa mlečikama. Dok euforbija cveta treba je držati u nešto hladnijoj prostoriji na temperaturi od 12 do 14°C, jer će u toplijoj prostoriji brzo precvetati. Traži najsvetlije mesto (na prozoru) i toplo i vlažan vazduh. Kad precveta, odnosno kad joj brakteje otpadnu, biljka se može premestiti u malo hladniju sobu, za koju je najpogodnija temperatura od 10 do 12°C.

 

Tada prestaje zalivanje pa biljka odbacuje lišće, što znači da nastupa mirovanje. U aprilu euforbiju treba presaditi u svežu, hranjivu zemlju sa 15% čistog rečnog peska. Prilikom presađivanja grančice treba skratiti na 10 cm. Rane treba zaprašiti prašinom drvenog uglja ili spaliti zapaljenom svećom, kako mleko ne bi iscurilo. Jer, ako bi se dozvolilo da mleko iz biljke isteče teško bi se postiglo ponovno cvetanje.
 
    Presađenoj biljci treba obezbediti svetlost i toplo mesto, blizu prozora ili na prozoru a zalivati se mora s početka oprezno. Kad počne da isteruje nove izdanke treba je zalivati obilno, uvek mlakom vodom. Krajem juna može se izneti napolje, u baštu na sunčano mesto. Pošto je biljka u punom rastu svakih 15 dana treba je prihranjivati. Do jeseni ona će isterati snažne izdanke. Pošto nastupe hladniji dani, tj. u septembru, treba biljku uneti u topliju prostoriju, na punu svetlost prozora. Euforbija je biljka kratkog dana, a to znači da cveta kad je dan kraći od 12 sati. Ako se prostorija gde je biljka smeštena, osvetljava duže od 12 sati, neće isterati cvetove. Prema tome, euforbija se mora držati u sobi gde je dan kraći, sve dok se cvetovi ne razviju.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa