Filadendron Monstera

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Filadendron Monstera

monsteraFiladendron Monstera Monstera Deliciosa Dobro uzgojena monstera je veoma naočita biljka. Ona će u kući, iako sporo, narasti i do 230 cm. Pripada porodici kozlaca, aracea i blisko je srodna sa filadendronima. Rod sadrži tridesetak vrsta zimzelenih tropskih biljaka sa ostrvlja Zapadne Indije i iz Centralne Amerike. Jedno od narodnih imena, meksički hlebovac potiče odatle što plod sadrži jestivo tkivo oko semena.Listovi mogu biti veoma veliki, u promeru do 60 cm. Duboko su urezani i šupljikavi a zbog tog svojstva neki je nazivaju “švajcarski sir”. To ukazuje na to da biljka potiče iz krajeva sa jakim vetrovima. Vetar prolazi kroz šupljine, a veliki listovi ostaju neoštećeni.

 

 
    Biljka prirodno raste kao vodoravna puzavica a da bi se uspravno penjala morate je podupreti jakim štapom. Dok je zdrava, stvara mnogo zračnog korenja, koje biljku na prirodnom staništu učvršćuje. Ne smete ga odstranjivati jer pridonosi izgledu biljke a često se i prihvaća na potporanj.
 
    Monstere se ubrajaju u jednostavnije sobne biljke u pogledu održavanja, no pitanje je potrebnog prostora. Ne smemo je zameniti sa vrstom Philadendron pertusum koji ima manje listove sličnog oblika i raste mnogo brže.
 
KARAKTERISTIKE:
 
Veličina: obično se prodaje u saksiji promera 20 cm, a visina biljke je 46 – 60 cm. Biljka će polako izrasti u jedinku sa listovima širokim oko 46 cm, nakon mnogo godina može dostići i 230 cm.
 
Rast: polagano raste, istera najviše jedan ili dva lista godišnje.
 
Doba cvetanja: leti se na starim biljkama pojavljuje žućkasti cvet nakon čega se iz njega razvija plod koji je kada dozre jestiv.
 
Miris: biljka je bez mirisa.
 
Svetlo: podnosi tamne uglove i zato je popularna kao sobna biljka. Nikad a posebno ne leti nesme biti izložena direktno sunčevom svetlu.
 
Temperatura: najniža zimska temperatura može biti 13°C , ali ako se zalivanje smanji podnosi i 10°C. Leti boja pri višim temperaturama do 24°C.
 
Voda: ne sme se previše zalivati i najbolje je da se između zalivanja prosuši. Pratite uslove u zemlji i ocenite kad je morate zaliti. Leti, osim ako je veoma vruće dovoljno je jedanput nedeljno, a zimi svakih 14 dana.
 
Prihranjivanje: leti, dok raste dodajte vodi tekuće hranjivo svakih 21 dan.
 
Vlažnost vazduha: kao i sve biljke iz prašume, voli veliku vlažnost vazduha. Prskajte je redovno mlakom vodom, a saksiju stavite na mokre kamenčiće ili u veću posudu vlažnim tresetom
 
Čišćenje: čistite listove vlažnom krpom, a odozdo ih pažljivo pridržavajte. Svaki drugi mesec možete ih čisititi i sjajem za lišće. To čini biljku sjajnom, ipak nesmete činiti to prečesto.
 
Vazduh: veoma je otporna. Pogodna je za poslovne i izložbene prostorije.
 
Zemlja: najboji su lagani tresetni komposti koji omogućuju dobro oceđivanje.
 
Presađivanje: jedanput godišnje u proleće. Kad dostigne najveću željenu veličinu zamenjujte samo gornji sloj zemlje. Poduprite biljku štapom ovijenim mahovinom.
 
Razmnožavanje: u rano proleće, reznicama vrhova stabljike u klijalištu pri 24 – 27°C. Čvorovi listova takođe mogu služiti kao reznice, no rastu sporije i zahtevaju visoku temperaturu (34°C). Reznice vrhova stabljika mogu se zakorenititi i u vodi.
 
Životni vek: uz veoma malo pažnje biljka će trajati godinama.
 
Laka/teška: pogodna je za početnike.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa