Hoja – voštani cvet

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Hoja – voštani cvet

hojaHoja je puzavica nazvana po Englezu Tomasu Hoyu, koji je krajem 18 veka bio glavni vrtlar vojvode od Northumberlanda u Cion Houseu u Middlesexu koje pripadaju porodici Asclepiadaceae, a poznato ih je oko 70 vrsta. Potiču sa Dalekog Istoka uključujući i tropski deo Australije. Često je nazivaju voštani cvet zbog voštanog izgleda listova i cvetova. Mogu se nabaviti sve vrste. Češća i lakša za održavanje je Hoja Carnosa. Pogodna je za penjanje uza zid, a često se priljubi uza zid umetnog potpornja. Ima parove mesnatih, jajolikih listova, dugih oko 5 cm i širokih 2.5 cm. Zvezdoliki cvetovi su u grupicama po 12 – 15 cvetova a boje su mesa sa crvenom sredinom. Dobro uzgojena biljka može biti preplavljena cvetovima.

 

Postoji i lepa prošarana forma, koja se jednako lako uzgaja, samo ne cveta tako često i obilno. Odrasle biljke često stvaraju oko 46 cm duge bezlisne izdanke. Nemojte ih kidati jer će se posle na njima razviti listovi.

    Hoya Bella je nešto nežnija, listovi su mnogo manji a i stabljike su manje i viseće. Najbolje raste u visećim korpama. Cvetovi su slični kao kod vrste Hoya Carnosa, samo što su latice bele i u sredini crvene.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: Hoya Carnosa će, ako je na vreme poduprete, narasti prilično velika. Može narasti u visinu do 120 cm i 46 cm u prečniku. Hoya Bellaje mnogo manja, visoka oko 30 cm i 20 cm u prečniku. U stakleniku Hoya Carnosa može dostići i 5 metara.

Rast: Hoya Carnosa može narasti godišnje 46 cm ili više. Hoya bella samo 12 – 15 cm.

Doba cvetanja: u toku celog leta, iako je glavno bujanje u Maju a ponekad sledi i drugo u Junu. Nemojte kidati peteljke uvelih cvetova jer će se na njima razviti novi bokor cvetova. Nemojte ih premeštati da pupoljci ne bi otpali.

Miris: blag, ali specifičan miris. Iz cvetova kaplje lepljiva medolika tečnost.

Svetlo: traži svetlo ali zaštitite je od popodnevnog sunca koje joj može spržiti listove.

Temperatura: Hoya Carnosa je otporna na niske zimske temperature do 10°C, a može preživeti i dva stepena niže. Hoya Bella traži zimi najviše 16°C a najmanje 10°C. Najviša letnja temperatura za obe vrste može biti 24°C.

Voda: ne smeju se previše zalivati. Leti je dovoljno jedanput nedeljno. Zimi zalivajte jedanput u 14 dana. Najbolja je kišnica.

Prehranjivanje: leti dodajte vodi polovinu propisane doze tečnog hranjiva svake 3 – 4 nedelje.

Vlažnost vazduha: godi im prskanje mlakom vodom svakih 14 dana. Iznegavajte prskanje cvetova. Dobro je i da stoje na mokrim kamenčićima. Zimi dok miruju držite ih suvima.

Vazduh: izbegavajte oštru promaju.

Presađivanje: ne presađujte prečesto, najviše svake dve – tri godine. Biljke bolje cvetaju u manjoj posudi. Pazite da imaju dobro oceđivanje. Pogoduju im zemljane saksije.

Obrezivanje: Hoje ne podnose rezanje već im samo odstranite oštećeno lišće.

Razmnožavanje: u proleće zakorenite reznice vrhova stabljika u mešavinu peska i treseta. zaprašite dno reznice hormonskim prahom za zakorenjivanje i držite pod plastičnom vrećicom pri temperaturi 21°C. To nije lak posao za amatere.

Životni vek: Hoya carnosa živi vrlo dugo. Hoya bella nije tako jednostavna i verovatno će trajati dve – tri godine. Biljke pratilice: najbolje je rastu zasebno zbog njihovog načina rasta ne uklapaju se među druge biljke.

Laka/teška: Hoya carnosa je jednostavna biljka za početnika. Hoya Bella je za iskusnije.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa