Kurkuma

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Kurkuma

kurkumaKurkuma ili u narodu poznata kao Sijamska lala je egzotična biljka iz porodice đumbira sa Tajlanda. Najčešće se može naći u ružičastoj boji, ali postoje i tamnocrveni i beli primerci.

    Cvetovi mogu da traju do 3 meseca u hladnim zimskim uslovima. Ova biljka ne može da vam dugo traje zato što ostane bez listova i miruje od kasne jeseni do proleća; tokom ovog perioda rizom mora da bude na suvom. Međutim, sijamsku lalu vredi gajiti zbog izuzetnih cvetova i visine koju dostiže. Možete je smatrati i kratkotrajnom biljkom i baciti kada cvetovi izblede.

 

 
Svetlost: Dok se cvetovi razvijaju, biljci je potrebno mnogo direktne svetlosti. Otvoreni cvetovi traju duže u delimičnom hladu.
 
Sobna temperatura: Idealna letnja temperatura je 18-23°C; u periodu zimskog mirovanja može da podnese 7°C.
 
Zalivanje: Održavajte vlažnost zemlje dok traje sezona rasta. Biljka ne treba da stoji na tanjiriću sa vodom. Rizom koji miruje treba da bude suv.
 
Posebna nega: Biljka miruje od kasne jeseni i tada joj opadaju cvetovi. Postepeno osušite koren i uklonite opale listove. Presadite je u proleće i smestite je na toplije mesto kako biste joj pospešili rast. Prijaju joj umeren i visok nivo vlažnosti.
 
Visina: 95 cm.
 
Mesto: Svetla staklena bašta.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa