Alfred Sisley

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Alfred Sisley

alfredAlfred Sisle (fr. Alfred Sisley) (30. oktobar, 1839 – 29. januar, 1899) bio je Britanski impresionistički slikar pejzaža koji je živeo u Francuskoj. Sisle je rođen u Parizu od engleskih roditelja, Vilijama Sislea i Felisije Sel.
 
    Ranih 1860-ih studira slikarstvo u Ateljeu Čarls Glera, gde se upoznaje sa slikarima kao što su Frederik Bazij, Klod Mone i Pjer-Ogist Renoar. Zajedno su slikali pejzaže na otvorenom da bi što bolje realizovali pad sunčeve svetlosti na ostale objekte u prirodi. Zahvaljujući ovom pristupu, koja je bila inovacija onog vremena, rezultilaro je življim tonovima i jačim bojama na Siseovim platnima pružajući nešto što tadašnja publika prvi put vidi.
 
    Za razliku od njegovih impresionističkih kolega kojima je loše išlo, Sislej je bio potpomognut od oca koji bi mu slao koju paru kada bi mu to zatrebalo. Sisleovi studentski radovi su nažalost svi izgubljeni. Za njegov trenutno najraniji rad, “Lane near a Small Town” veruje se da je oslikan oko 1864. Kasnijih 1860-ih ulazu u vezu sa Eugenie Lescouezec, sa kojom će imati dvoje dece. Ta veza trajaće 30 godina sve do njene smrti, tri meseca pre samog Sislea godine 1899.

 

 
    Sislej se nalazio u Londonu sa Klod Moneom godine 1871, kada je otkrio slike Vilijama Tarnera i najverovatnije Džon Konstebla. Ovo otkriće veoma je uticalo na njega kao na impresionističkog slikara, i na sledećim njegovim slikama se može videti uticaj ovih engleskih slikara. Među impresionistima Sisle je bio u senci Monea, čiji su radovi bili mnogo traženiji, uprkos tome što je Sisle bio manje eksperimentalni slikar od samog Monea. Do kraja života je živeo u siromaštvu. Sisle umire u Moret-sur-Loing sa svojih 59 godina.

 

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa