Istorija venčanih buketa i cvetnih aranžmana

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Istorija venčanih buketa i cvetnih aranžmana

buket za vencanje Od ljubavi ka venčanju

     Cveće i razne biljke  korišćene su u venčanjima od početka civilizacije kao način da se iskažu ljubav i lepe želje . Prvo zabeleženo korišćenje cveća za venčanje datira iz antičke Grčke. Cveće i biljke su korišćene da se od njih napravi kruna za mladu da je nosi tokom ceremonije venčanja i smatrala se darom prirode. Deveruše su pravile cvetne dekoracije koje su podrazumevale ukrase za vrata , svodove, mladin buket i korsaže. Često, deveruše su pravile i korsaže za svakog gosta .

     Kako je vreme prolazilo cveće i njihovo značenje su ostajali isti. Premda je bilje izgubilo svoje značenje u venčanjima pretežno Zapadnih kultura, neke kulture i religije još uvek mešaju bilje sa cvećem u cilju proslave venčanja sa poklonima prirode.

 

Pre nego što se cveće počelo koristiti za venčane bukete…

     Venčani buketi su bivali formirani od venčića i pletenica nošenih oko glave mlade i mladoženje. Venčić je bio smatran simbolom ljubavi i sreće. Venčani buketi i pletenice su originalno bili pravljeni od glavica belog luka, raznog šarenog cveća i zelenog bilja. Smatrano je da bilje i beli luk imaju magičnu moć da oteraju sve zle duhove koji mogu ugroziti njihovu budućnost. Različito bilje je imalo različito značenje. Mirođija je biljka požude. Žalfija je biljka za mudrost. Kada se nosi sa belim lukom smatralo se da će mlada steći veliku mudrost i naučiti božanske stvari. Šareno cveće je bilo simbol radosti i veselja koje je trebalo da prati mledence u zajedničkom životu.

Različite upotrebe cveća za venčanje

     Nekada kada se bilje još uvek koristilo u venčanjima, ljubavni čvor odnosno čvor od poljubaca bio je pravljen od ruzmarina i ruža isprepletenih zajedno . Ljubavni čvor je bio iznad glava mlade i mladoženje a iznad glavnog stola na prijemu gde se održavalo slavlje. Smatralo se da donosi dobru sreću i puno ljubavi paru i svakome ko sedi za tim stolom. Mali cvetni buketi bili su postavljani pored svakog tanjira gostiju koji su prisustvovali venčanju. Cveće ostavljeno za goste bilo je birano tako da gostima osigura sreću i duge živote.

Države i cveće

     U nekim državama istorijat cveća i njihova uloga u venčanjima je ostala sa njima i mnoge prakse se i dan danas koriste. U Nemačkoj mlada i mladoženja bi držali sveće sa cvećem i ukrasnim trakama za sve vreme trajanja ceremonije. U Indiji brat mladoženje bi posipao latice cvetova po mladoj i mladoženji na kraju venčane ceremonije da bi se oterali bilo koji zli duhovi. U Švedskoj deveruše bi nosile male bukete aromatičnih biljaka i mladoženja bi nosio majčinu dušicu u njegovim džepovima dok bi njih dvoje hodali između zvanica da bi oterali zle sile. U Austriji mlade bi krunisale njihove velove sa živopisnim cvećem. U Engleskoj mlada i njene deveruše bi šetale do crkve zajedno , mala devojčica bi ih vodila do crkve dok bi posipala cvetne latice po stazi da bi mlada imala život ispunjen cvećem i ljubavlju. Ova tradicija se nastavila i na modernim savremenim venčanjima .

     Cveće je oduvek bilo važan element venčanja. Različite epohe i različite države koristile su cveće u njihovim venčanim ceremonijama iz različitih razloga, ali upotreba cveća postaje važan aspekt venčanja i venčanih ceremonija. Ono oplemenjuje i obogaćuje svaki prostor i čini da se taj svečani dan pamti po lepoti mirisa i raskošnih oblika i boja.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa