Lamprantus – podnevno cveće

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Lamprantus – podnevno cveće

lamprantusOvu vrstu lamprantusa možete nabaviti u proleće za uzgoj na balkonu, ali i u sobi. Taj lepi polugrm cveta tokom celog leta. Cvetovi su nežni, zrakasti, purpurnoružičaste boje. Lamprantus potiče iz južnoafričke pokrajine Kapland, gde raste kao grm. I kao lončanica može imati stabljike duge oko pola metra. Biljke u cvetu koje se mogu nabaviti u proleće i u rano leto, uzgojene su u rasadnicima iz reznica. Više reznica posađenih u posudu daje grmolike biljke lepog izgleda, koje će biti posebno atraktivne postavimo li ih kao viseće biljke.

 

    Lamprantus možete držati na balkonu i terasi, ali i u zatvorenom prostoru. U sobnom uzgoju svakako mu morate osigurati vrlo svetlo mesto, jer će jedino u tom slučaju dobro uspevati i raskošno cvetati. Najbolje će mu odgovarati dobro osvetljen prozor. U zimskom razdoblju biljke često teraju ružne duge izboje, pa stoga, iskusniji ljubitelji sukulenata radije stave reznice u septembru da se zakorene. Samo će temeljno obrezivanje, urađeno u februaru, potaknuti stare biljke da poteraju nove stabljike. U to vreme već možete imati gotove zakorenjene mlade biljke uzgojene iz reznica. Otklanjanje vršnih izboja (pinciranj) podstiče grmoliki rast.
 
    U vegetacijskom razdoblju potrebana je umerena vlažnost zemlje, pa čak i zimi ne dopustite da se prosuši. Od proleća do jeseni svake dve nedelje prihranite je tečnim gnojivom. Osigurajte biljci, što svetlije mesto, čak sunčano. Preko leta dobro je držati lamprantus na otvorenome. Prezimljuje na temperaturi od 10 do 12°. Presađuje se krajem februara, početkom marta u mešavinu jednakih delova zemlje za lončanice i peska. Neposredno nakon presađivanja starije biljke treba temeljno obrezati.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa