Senecio

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Senecio

senecioOva tustika zadebljalog stabla ranije je bila poznata pod nazivom Kleinia neriifolia (nerium – oleander). Poreklom je sa Kanarskih ostrva. Na kraju dugih izboja, koji izgledaju kao da su posuti injem, nosi ”čupave” lisne čuperke. Zadebljano stabalce i izboji ove biljke služe kao spremišta vode, što joj omogućuje preživljavanje sušnih vremenskih razdoblja u njenoj pradomovini. Na gornjem kraju stabalca stvara izboje poput pršljenastih izdanaka koji su obrasli sivozelenim uskim listovima dužine oko 12 cm.

U doba mirovanja u kasno leto, jako smanjite zalivanje. U to doba biljka odbacuje brojne listove. Na tim mestima ostaju ožiljci, koji tokom vremena stvaraju po stabljici i izbojima šare.

 

Za vreme mirovanja, dok je biljka bez listova, gotovo potpuno izostavite zalivanje. Starije biljke mogu dostići visinu više od 1 metra. Potrebno je mnogo pažnje kako bi se ispunili svi njeni zahtevi u vezi sa negom. Prvenstveno je ovde reč o pogodnom mestu za prezimljavanje. Temperatura prostorije ne sme biti viša od 15°C. Tokom cele godine mogu se otkinuti pojedini izboji iz krošnje i utaknuti u mešavinu treseta i peska da se zakorene. Na taj se način mogu uzgojiti nove mlade biljke.
 
    Senecio kleinia raste zimi. Njeno vreme mirovanja pada u kasno leto i jesen. U to vreme se zemlja u posudi treba držati suvom. Dobro je da se i u periodu vegetacije zemlja između dva zalivanja potpuno osuši. U razdoblju rasta prihranjujte je svake dve do tri nedelje gnojivom za kaktuse. Svetlost je ovoj biljci nasušna potreba, čak i zimi. Leti je zaklonite od žarkog podnevnog sunca. Zimi je držite u hladnijoj prostoriji, gde temperatura nije viša od 15°C. Mlade biljke rastu brzo i moraćete ih presaditi već nakon godinu dana. Pomešajte zemlju za lončanice sa peskom. Starije biljke možete presađivati svake dve do tri godine.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa