Začinsko i lekovito bilje

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Začinsko i lekovito bilje

Gajeno kao ukrasni detalj sa ostalim biljkama u lejama ili između uređenog niza cvetnih leja u vrtu, lekovito i začinsko bilje dragocen je dodatak svakog vrta i svake bašte. Ono je uvek cenjeno zbog primene u kulinarstvu, kozmetici ili u lekovite svrhe ali istovremeno prestavlja i dekorativan baštenski biljni element. Iako neke od tih biljaka imaju najneobičnije cvetove, mnoge su interesantnije zbog atraktivnih listova, a gotovo sve vredi odgajati i samo zbog mirisa – od prodornog limunu sličnog mirisa matičnjaka do arome koromača i slatkog mirisa kamilice. Njihovom opojnom mirisu teško se može odoleti, pa tako nektarom ispunjeni cvetovi privlače pčele i leptire. Dakle, da bi ste upotpunili sliku spokoja začinskog i lekovitog vrta, svemu tome dodajte uspavljujuće zujanje insekata.

 

 
    Gajenje začinskog i lekovitog bilja sjedinjuje draž cvetne bašte s’ plodnošću povrtarske leje. Rezultat je lep ukras i izvanredno jeftino proizveden miris i ukus. Prema definiciji, začinsko i lekovito bilje jeste svako bilje koje se koristi u kulinarstvu ili u lečenju, tako da je asortiman iznenađujuće veliki. Ono uključuje jednogodišnje biljke trajnice, žbunje i drveće, a ne samo zeljaste biljke. U prošlosti je začinsko i lekovito bilje upotrebljavano da bi se začinila ili sačuvala hrana, ali i kao dodatak u proizvodnji lekova i kozmetičkih preparata. Njihova estetska privlačnost bila je uvek važna, a ukrasni kvalitet i upotrebna vrednost i danas imaju isti značaj.
 
    Začinsko i lekovito bilje u kući
 
    Iako može da se kupi i sveže i sušeno ovo bilje retko ima tako poseban miris i ukus kao ono koje je ubrano u sopstvenoj bašti. Uživajte u njegovom mirisu kod kuće i napolju. Koristite ga svežeg u cvetnim aranžmanima, osušeno za pripremanje kulinarskih specijaliteta ili za punjenje biljnih jastučića. Lekovite i kozmetičke osobine lekovitog i začinskog bilja takođe su poznate: ono je upotrebljavano više od 1000 godina u mnogim medicinskim i kozmetičkim proizvodima. Najpoznatije lekovite biljke su ruzmarin, kamilica, nana, majčina dušica i neven.
 
    Većina danas gajenih začinskih i lekovitih biljaka još uvek su divlje vrste, ali dostupni su i mnogi kultivari, koji se razlikuju u načinu rasta ili u boji listova i cvetova. Ta raznolikost čini ih vrednim dekorativnim baštenskim i kućnim biljkama, dok su njihov miris i druge karakteristike obično slične, ako ne i identične s’ osobinama same vrste. Privlačnost začinskog i lekovitog bilja leži prevashodno u njegovom mirisu, koji, za razliku od drugih biljaka, potiče obično od listova i to više nego od cvetova. Esencijalna ulja biljke otpuštaju kada im se listovi ugreju ili zgnječe, pa po sunčanom vremenu miris začinske i lekovite bašte ispunjava vazduh. Kao druge biljke i začinsko i lekovito bilje trebalo bi da se gaji u uslovima što sličnijim onim koji vladaju u njihovim prirodnim staništima, kako bi se osigurali zdravlje i snaga biljke.
 
    Mnoge biljke potiču sa Sredozemlja i one obično vole mnogo sunca i propusno zemljište. Neke biljke podnose vlažan, delimično stenovit položaj, međutim treba se pobrinuti da im stanište ne bude previše vlažno i da biljke nebudu gusto posađene u stalnoj senci. Začinsko i lekovito bilje može da se odgaja na različitim mestima, a izbor poprilično zavisi od ličnih sklonosti i situacije. Odvojena začinska bašta, atraktivno dizajnirana, predstavlja dopadljiv detalj, a ne zauzima mnogo prostora. Ona može da predstavlja i ukras i korist, jer sadrži začinske biljke na komadiću zemljišta ili posađene u posudama koje su vam lako dostupne iz kuhinje. Neke biljke dovoljno su dekorativne za gajenje s’ drugim biljkama u lejama ili uz njenu ivicu, dok druge bolje uspevaju u povrtnjaku. Većina začinskog i lekovitog bilja raste dobro u posudama. Od visećih cvetnih žardinjera pa do glinenih posuda – skoro svaka je pogodna, ali pod uslovom da ima otvore za drenažu i da se pre sadnje na dno stavi sloj propusnog materijala. U malim baštama ili na balkonima čitava začinska i lekovita bašta može da bude u posudama, maštovito postavljena na zidovima, stepeništu, policama i prozorskim daskama, isto tako dobro kao i u nivou zemljišta.
 
    Biljke koje nameravate da koristite kao začine u kulinarstvu ili za lečenje trebalo bi uvek da budu smeštene daleko od mogućeg izvora zagađenja, od kućnih ljubimaca ili automobila

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa