Lantana

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Lantana

lantanaLantana je veoma lepa biljka za saksiju u sobi. Ima nizak džbunast rast do 30 cm visine. Lišće je malo ovalno, izbrazdano i rapavo, po ivici reckasto, a kada se među prstima trlja prijatno miriše. Boja se menja u starosti. Cvetovi su u početku žuti, a kasnije postaju vatreno-crveni, beli, ružičasti, ljubičasti ili narandžasti itd.

Sade se ili presađuju u proleće u dobru klijališnu zemlju ili u pregoreli kompost sa 15% čistog rečnog peska i to u saksije veličine 15 cm u prečniku. Ovako presađenu biljku treba prvih nekoliko dana ostaviti negde na mestu zaklonjenom od jakog sunca i promaje. Kad se užili treba je izložiti što više suncu da bi obilnije cvetala preko celog leta. S jeseni unosi se u umereno toplu sobu od 8 do 10°C. Preko zime se zaliva samo toliko da se održi i ne sasuši.

 

 
    Ne podnosi suv i topao sobni vazduh jer je u takvim uslovima napadaju lisne vaši. S proleća kada počnu izbijati novi izdanci, prilikom presađivanja treba dobro skratiti grančice, radi toga, da bi bila što žbunastija. Pritom je treba smestiti na svetlije i nešto toplije mesto. Razmnožava se u proleće semenom. Razmnožavanje je jednostavnije reznicama, jer se tada vrlo lako i brzo užili.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa