Maranta

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Maranta

marantaMaranta je biljka sa neobično krupnim ovalnim listovima koji su između lisnih žila-nerava prema vrsti različito išarani pegavim mrljama koje mogu biti bele, žute, tamno-zelene, ili nešto slabije tamno crvene-bakarne boje. Ova dekorativna sobna biljka je vrlo lepa, ali i dosta osetljiva. Mladi listovi izbijaju uvijeni nalik na cigaru. Zahteva toplu i svetlu prostoriju u kojoj je sobna temperatura od 16 do 20°C, ali od direktnog sunca se mora zaštititi. Pored toga, treba joj obezbediti dovoljno vlage i vlažnog vazduha. Treba, takođe, nekoliko puta dnevno, ustajalom mlakom vodom orošavati listove ali sa finim raspršivačem. Zalivati je treba oprezno i umereno, jer od prevelike vlage može da istruli korenov vrat i onda biljka ugine. Ovu osetljivu tropsku biljku treba stalno i preko leta držati u sobi na svetlom mestu, zaštićenom od direktnog sunca.

 

Marantu treba svakog proleća presaditi u novu hranjivu zemlju u koju je dodato 15% rečnog peska. Sadi se u plitke saksije ili male cvetne činijice koje moraju na dnu imati otvor za odliv vode, na koji se prvo stavlja dovoljno crepića od starih razlupanih saksija ili šljunka, pa tek onda zemlja. Dok se ne užile presađene biljke treba držati na toplom, svetlom i zatvorenom mestu. Treba im obezbediti dovoljno vlage.
 
    Razmnožava se od jula do proleća deljenjem korena. Svaki deo korena mora imati žilice. Reznicama se razmnožava u proleće. Reznice se uzimaju od vršnih izdanaka, koji se usade u vlažan pesak na toploti od 18 do 22°C.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa