Oleander

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Oleander

oleanderTo je suptropska biljka kojoj je potrebno mnogo sunca pa se često vidi kao samonikla biljka duž mediteranskih obala. Nalazi se i u suptropskoj Aziji i u Japanu. Ime je staro-grčko, kojim se koristio Dioscorides, ali poznatiji je pod imenom vrste Oleander. Pripada porodici Apocynaceae, a donešen je u Evropu 1956 godine.

 Oleandri su prelepe biljke, sa cvetovima u nežnim bojama: beloj, ružičastoj, purpurnoj i narandžastoj. Neke forme imaju jednostruke a neke dvostruke cvetove. Vrboliko lišće može biti sasvim zeleno ili lepo prošarano. Listovi su dugački i uski, pršljenasto nanizani duž stabljike, međutim, biljka je vrlo otrovna i ako se lišće jede, može prouzrokovati smrt životinja i ljudi. I cvetovi su otrovni. Ipak, oleandar je omiljen jer nema mnogo sobnih biljaka koje traže samo svetlo, toplo i prozračno mesto.

 

Biljke se kupuju u fazi cvetanja od maja pa nadalje. Tada se može izabrati željena boja. Kao i muškatle, takođe mediteranske biljke, oleandri se leti mogu posaditi vani. U umerenim područjima bez mrazova mogu biti stalno posađeni napolju i uza zid okrenuti jugu. Zimi ako temperatura previše padne zaštitite ih plastičnom folijom.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: izraste u veliki grm visok 2 – 5 metara, u obimu do 6 metara. Međutim u saksiji obično naraste do 46 cm.

Rast: raste prilično brzo 25 – 30 cm godišnje.

Doba cvetanja: celog leta. Da bi se cvetovi otvorili potrebo im je mnogo svetla i topline, pa se pupoljci koji se otvaraju u jesen često ne otvaraju ako im nije toplo.

Miris: biljka bez mirisa.

Svetlo: važno je uvek mnogo svetla. Leti će uspevati napolju ali i zimi zahteva svetlo mesto jer uživa u intezivnom sunčanom svetlu.

Temperatura: ne voli previše topline. Ne pogoduju mu temperature iznad 16°C ako prozračivanje nije idealno. Zimi je sve u redu dok temeratura ne padne ispod 5°C. Ne odgovara im centralno grejanje.

Voda: često zalivajte. Leti gotovo svakodnevno, zimi zalivajte jedanput u 10 dana, najbolje kišnicom. Najvažnije je da voda bude topla, jer se može dogoditi da se cvetovi ne otvore.

Prehranjivanje: leti dok raste, dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana.

Vlažnost vazduha: godi im prskanje jedanput mesečno, ali ono nije bitno.

Vazduh: potrebno im je mnogo čistog vazduha i provetravanje.

Presađivanje: pogoduju im velike saksije ali ne presađujte prečesto, najviše jedanput u 2 – 3 godine i to u martu.

Obrezivanje: dobro ih obrežite nakon cvetanja da zadrže lep grmolik oblik. Izbojke ispod cvetnih pupoljaka takođe treba odstraniti da bi pupoljci bolje cvetali.

Razmnožavanje: reznicama vrhova stabljika koje se uzimaju u proleće. Mogu se zakoreniti u zemlji ili toploj vodi. Rastu brže u toplom , a uzmu li se u rano proleće cvetaće iste godine. Reznice se mogu zakoreniti i u julu i avgustu. Zakorenite ih pri 16 – 18°C. Seme se može posejati u maju pri 18 – 21°C.

Životni vek: vrlo je dug ako biljku zalivate, prehranjujete i zimi zaštitite od mraza.

Biljke pratilice: raste zasebno, a godi joj strujanje vazduha.

Laka/teška: jednostavno se uzgaja u osunčanim prostorijama ili unutrašnjim vrtovima. Pri centralnom grejanju uz slabo svetlo ne cveta.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa