Palma Kencija

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Palma Kencija

palmaPalme su priznate kao najlepše i najdekorativnije sobne biljke, kao ukras ne samo u bogatom salonu već i u najskromnijoj sobici. One su rasprostranjene u celoj subtropskoj i tropskoj oblasti. Ima ih preko hiljadu vrsta i raznih oblika, manjih i većih, ali nisu sve pogodne za gajenje i negu u stanu. Krasi ih njihovo raznovrsno, široko, lepezasto i perasto lišće, koje može biti svetle ili tamno – zelene, žućkaste ili sivkaste boje. Kod nekih vrsta gornja strana je svetlija, a donja tamnije zelena, a kod drugih opet gornja i donja strana su iste boje, ali sve imaju tvrdo i kožasto lišće.

 

Rajska palma, Kencija je najomiljenija od svih kućnih palmi. To je biljka koja ukrašava predvorja velikih hotela i prekookeanskih brodova i podseća na viktorijansko doba. Lako se uzgaja uz malo truda, veoma je otmena sa svojim dugim listovima što se savijaju od sredine prema van. Obično se uzgaja više biljaka zajedno u posudi da bi smo dobili lepu grmoliku biljku sa listovima na svim nivoima.

    Potiču samo sa jednog staništa, ostrva Lord Howe u Pacifiku, pa se po tome rod zove još i Howea.

    Uzgajaju se dve vrste. K.Forsteriana je poznatija i raširenija. Druga je K.Belmoreana. Ima lepše lišće i naraste veća, ali nije tako otporna jer traži višu temperaturu. Obe vrste rastu veoma sporo pa su zbog toga veoma skupe.

    Rajske palme mogu se kupiti kao pojedinačne biljke 30 cm do više od jednog metra visoke i te su najjeftinije. Nekoliko zajedno posađenih biljaka su skupe čak i kad su male, a dve i po metar visoke imaju veoma visoku cenu.

KARAKTERISTIKE:

Veličina : odrasle jedinke narastu u kući 3 – 4 metra. U Tropima narastu do 11 metara.

Rast: veoma je spor, u kući narastu možda dva lista godišnje, a u stakleniku malo brže.

Doba cvetanja: ne cveta.

Miris: biljka bez mirisa.

Svetlo: podnosi tamna i senovita mesta, iako brže raste na svetlu.

Temperatura: Kencija podnosi zimi nisku temperaturu do 10°C, iako joj više odgovara 16°C. Najviša letnja temperatura može biti 24°C

Voda: zimi je držite samo vlažnom, zalivajući svakih 10 – 14 dana. Leti zalivajte barem dva puta nedeljno.

Prihranjivanje: leti dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana.

Vlažnost vazduha: leti im godi orošavanje dvaput, a zimi jedanput nedeljno. Leti ih povremeno stavite van na kišu.

Vazduh: podnosi različite uslove koje stvara čovek ali joj ne prija dugi boravak u prostoriji bez prozračivanja. Ne trpi promaju.

Presađivanje: dok je mlada jedanput godišnje u proleće. Odraslim biljkama u velikim posudama u proleće samo zemenjujte površinski sloj zemlje. Za palme su najbolje duboke saksije. Ne treba ih stavljati u plitke posude.

Orezivanje: odstranjujte uvele listove što se povremno javljaju pri dnu biljke. Ako vrhovi listova postaju smeđi, to ukazuje na suv vazduh. Odrežite uvele delove, ušiljite vrhove, ali ne zarezujte u živo tkivo.

Razmnožavanje: od svežeg uvezenog semena. Najbolje je to prepustiti stručnjacima jer je potrebna temperatura od bar 27°C.

Životni vek: mogu trajati veoma dugo ako se zimi previše ne zalivaju jer tada naglo trunu i venu.

Biljke pratilice: lepo izgledaju u pozadini mešanih nasada, ali još lepše izgledaju posebno.

Laka/teška: Veoma se lako odgaja.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa