Paprat Gospin Vlasak

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Paprat Gospin Vlasak

papratGospin vlasak je verovatno najplemenitija i najnežnija od svih paprati. Gospin vlasak pripada porodici Polypodiaceae, koja obuhvata oko 200 vrsta paprati s tropskih i umerenih klimatskih područja.

Bez poteškoća ćete je sa malo pažnje uzogojiti u kući, ne godi joj prenošenje iz prostorije u prostoriju. Bolje uspeva ako se prilagodi jednom mestu i tamo stalno ostane. Mora se neprestano održavati povoljna vlažnost zemlje ali i dobro oceđivanje, a u stanovima sa centralnim grejanjem biljka se mora svakodenvno prskati ako je moguće kišnicom. Ako se izdanci ponekad počnu sušiti, ne očajavajte, odrežite ih, prskajte biljku i uskoro će se pojaviti novi izdanci. Pri kupovini biljke izaberite onu koja je grmolika i na kojoj se javljaju novi izdanci.

 

 
KARAKTERISTIKE:
 
Veličina: uzojena u posudi sa obimom 12 cm naraste do 60 cm u širinu ali nikad nije viša od 30 – 38 cm.
 
Rast: prilično naglo raste pa se lako dvostruko poveća u jednoj godini.
 
Svetlo: ne godi joj direktno sunčano svetlo, ali će dobro uspevati na prozoru okrenutom prema severu. U stakleniku, gde je veoma vlažno, raste dobro i brzo.
 
Tempreatura: prilično je otporna pa većina komercijalnih varijeteta raste leti napolju. Ako želite da raste cele godine ne dopustite da temperatura padne ispod 10°C. Temperatura iznad 21°C ne odgovara joj ako vazduh nije jako vlažan.
 
Voda: stalno je održavajte, ali ne dopustite da posuda stoji u vodi. Leti zalivajte dva puta nedeljno po mogućstvu kišnicom. Zimi je morate držati nešto suvljom ali nikada potpuno suvom, dovoljno je zalivati je jedamput nedeljno.
 
Prihranjivanje: svakih 14 dana u toku leta dodajte vodi polovinu propisane količine tečnog hranjiva
 
Vlažnost vazduha: godi joj visok stepen vlažnosti vazduha. Ako se nalazi u prostoru sa centralnim grejanjem treba je svakodnevno prskati kišnicom.
 
Vazduh: ne podnosi plinske dimove i dim od cigareta.
 
Zemlja: najbollji je tresetni kompost.
 
Presađivanje: odgovaraju joj posude koje se čine premale za njen uzrast. Presađujte u proleće kada biljka postane prevelika za svoju posudu. Nemojte zemlju previše pritiskati. Papratima je potreban vazduh oko korenja.
 
Razmnožavanje: stare biljke mogu se deliti u rano leto, ali ponekad to ne završava uspešno jer podeljene biljke često prilično dugo ne počnu bujnije rasti. Bolje je da mlade biljke uzgajate iz spora koje su sa donje strane liski. Najuspešniji je uzgoj u jednostvnom klijalištu. Spore se poseju u rano proleće pri temperaturi od 21°C.
 
Životni vek: kada se biljka jednom prilagodi mogu je uništiti samo nemar ili suša.
 
Biljke pratilice: uspevaju dobro u mešanim nasadima, međutim najbolje uspevaju sa drugim papratima ili kao zasebne biljke. Uzgojitelji viktorijanskog doba imali su posebne posude za paprati, koje su održavale visok stepen vlažnosti vazduha.
 
Laka/teška: prilično je jednostavna za uzgoj ali je ne smete premeštati sa jednog na drugo mesto. Nađite joj najpogodnije mesto i tamo je ostavite.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa