Sindapsus

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Sindapsus

sindapsusOva veoma lepa i dekorativna sobna biljka penjačica u srodstvu je sa filadendronom. Postojbina je istočna Indija i Solomonska ostrva. Sindapsus treba smestiti na dobro osvetljeno mesto u sobi (ne mora na samom prozoru), ali ga od jakog sunca treba zaštititi. U nedovoljno osvetljenoj prostoriji može da izgubi lepe šare na lišću i ono postaje zeleno. Pored toga, ako biljka nema dovoljno svetla, rastojanja među listovima su veća. U sobi vrlo dobro podnosi suv vazduh, ali ga ponekad treba orošavati ustajalom vodom, a lišće brisati vlažnim sunđerom. Sindapsus se vrlo lako gaji, vrlo brzo raste i ne treba ga mnogo zalivati. Zaliva se vrlo oprezno mekom vodom samo onda kad mu je gornji sloj zemlje u saksiji suv. Zbog njegovog brzog rasta nije preporučljivo da se prihranjuje, sem ako je biljka iz bilo kog razloga zaostala u rastu. Dovoljno je da se zalije jedanput mesečno sa blagim rastvorom ”Cvetala”. Od prekomernog prihranjivanja biljka gubi šare na lišću.

 

Sindapsus ne zahteva često presađivanje. Presađuje se tek onda kada su žile sasvim prorasle i počele da izbijaju iz saksije. Sade se u nešto veće saksije u laku i propusnu zemlju. Kod presađivanja na dno saksije treba staviti dosta crepića ili sitnog šljunka, jer se time osigurava dobra drenaža, tj. oticanje suvišne vode iz saksije.
 
    Razmnožava se vrlo lako u proleće reznicama. Reznice dugačke 10 do 15 cm seku se od vršnih ili postranih izdanaka i zasade odmah saksiju napunjenu tresetnim peskom. Saksije sa zasađenim reznicama treba dobro zaliti ustajalom vodom i smestiti ih u toplu i svetlu prostoriju. Kad se 3 do 4 nedelje užile, zasaditi ih pojedinačno u male 8×8 cm saksijice i dalje gajiti kao ostale odrasle biljke.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa