Priča o Anemonama

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Priča o Anemonama

anemonaNa ivici jedne šume, gde je povremeno samo vetar hujao mali cvet je izvirio iz zemlje. I onda je počeo da treperi svojim laticama kao da je želeo da poleti ili da igra sa vetrom. To je bila anemona. Zbog tog prijateljstva sa vetrom kaže se da je nestašan cvet. Vetar njiše stabljike i latice anemone i tako su one postale fleksibilne i izdržljive. Smatra se da su one nestašne takođe i zato što duguju svoj život Adonisu. Adonis je bio nestašni zgodni mladić kojeg su obožavale dve boginje. Jedna je bila boginja podzemnog sveta Persefona a druga je bila boginja ljubavi i lepote Afrodita. Usled toga on je provodio pola godine u podzemlju sa Persefonom a drugi deo godine na zemlji sa Afroditom. Međutim Artemis boginja zaštitnica čednosti je saznala za Adonisove ljubavnice i ubila ga je dok je on bio u lovu.

 

 
     Legenda kazuje da kada je Afrodita gorko zaplakala nad njenim mrtvim ljubavnikom od njenih suza koje su pale na zemlju izrasle su anemone. Na ovaj način legenda objašnjava pojavu dva različita cveta iz familije ljutića: Anemone i Adonisa.
 
     Poznato je da buket belih anemona ne samo da je dobar za vašu dušu biće takođe veoma efikasan i lekovit za vaš vid. Sve što treba je da gledate u bele rascvetale anemone desetak minuta i zamor očiju će nestati.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa