Bugenvileja

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Bugenvileja

bugenvileja Ime Bugenvileja podseća na romantične priče i tople mediteranske vrtove. U hladnijim područjima ta lepa biljka najbolje raste u stakleniku ili osunčanoj prostoriji. Međutim, uz pravilno održavanje i orezivanje može se uspešno uzgajati kao mala lončanica ukoliko ima dovoljno sunca da stablo dozri i razviju se cvetni pupoljci.Ime je dobila po Francuskom admiralu Louisu Aantoineu De Bougainvilleu. Bugenvileja je mali rod od sedam do osam grmića ili malih drveta od kojih pominjemo samo dve vrste. One potiču iz Brazila, odakle su donešene u Evropu u 19 veku. Pripadaju porodici Nyctaginaceae.

    Bugenvileje se obično nabavljaju u fazi cvetanja, obmotane oko žičanog obruča. Treba izabrati biljku sa sjajnim tamno zelenim lišćem. Biljke u zemljanim posudama manje će stradati od preteranog zalivanja i žućenja listova od onih koje su u plastičnim posudama.

 

KARAKTERISTIKE:

Veličina: u stakleniku može narasti 3 do 4 metra, a zaista lepo izgleda ako se penje uz krov. U saksiji bolje je biljku obmotati oko žice ili konopca. U saksiji promera 12 santimetara obično naraste 38 – 46 cm.

Vreme cvetanja: leti, iako cvetovi uglavnom pristižu u etapama, obično ih ima pomalo kroz celo leto.

Miris: biljka nema miris.

Svetlo: mora imati mnogo svetla. Ako je pretamno, gubi lišće i ne cveta sledećeg leta.

Temperatura: zimi, dok miruju, otporne su na nisku temperaturu. Mogu podneti i 5 do 7°C, ali tada gube lišće ako u proleće ne poteraju nove izdanke. Leti je maksimum 21°C.

Voda: leti je održavajte vrlo vlažnom zalivajući barem tri puta nedeljno. Zimi zemlja treba da bude jedva malo vlažna, posebno ako je temperatura niska. Dovoljno je zalivati jedanput nedeljno.

Prehranjivanje: svakih 14 dana dodajte vodi polovinu propisane količine tečnog hranjiva.

Vlažnost vazduha: kada počne cvetati dobro je prskajte svakih nekoliko dana. Ne prskajte u cvetove.

Vazduh: nakratko podnosi sve uslove u kojima živi. Godi joj dobro provetravanje.

Presađivanje: odrasle biljke presadite svakog proleća da bi se odstranili iscrpljenu zemlju, ali stavite ih ponovo u posudu iste veličine ili samo malo veću, jer bolje cvetaju u manjim posudama.

Orezivanje: u proleće orežite biljku ako nepravilno raste. Ne režite previše jer biljka cveta na drvetu koje je izraslo i dozrelo na suncu prošlog leta.

Razmnožavanje: to je posao za stručnjake. U proleće se uzimaju reznice i zakorenjuju pri temperaturi 21 – 24°C uz veliku vlažnost vazduha.

Životni vek: u stakleniku 20 do 30 godina, a u saksiji oko 5 godina, a onda biljka postaje suviše drvenasta i slabo cveta.

Biljke pratilice: najbolje uspeva kao poseban primerak.

Laka/teška: lakše se uzgaja u stakleniku ali se to može sasvim dobro učiniti i na osunčanoj prozorskoj dasci.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa