Ciklama

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Ciklama

ciklamaTo je najlepša od onih biljaka koje cvetaju zimi, i najveće je zadovoljstvo za onoga ko je uspe održati. Ipak pokušaj mnogima ne uspe, jer biljka naočigled propadne. Tajna uspeha je u prilagođavanju biljke na uslove u vašem domu. Kao prvo, držite je stalno u hladnoj sobi, održavajući visok stepen vlažnosti vazduha tako da stoji na podlozi sa mokrim peskom ili da saksija bude obložena vlažnim tresetom. Što je na hladnijem, to će biljka duže trajati.Ciklama koju kupujete je Cyclamen persicum, jedna od biljaka iz porodice 16 poznatih vrsta koje potiču pretežno iz sredozemnog područja. Cyclamen persicum potiče iz male Azije, gde je pronađena 1731 godine. Ime je dobila od grčke reči Kyklos, što znači kružno jer se cvetna stapka, dok se stvara plod, smota kao spirala. Izvorne vrste imaju male, nežne cvetove i uglavnom celo lišće zeleno.

 

Savremeni varijeteti imaju široki spektar boja. Od bele preko svetlo roza, tamno roza, narandžaste do ciklama i tamno crvene. Listovi su srebrno prošarani. Ti novi varijeteti često se lakše uzgajaju u kući nego stariji tipovi jer su dobijeni pažljivom selekcijom i ukrštajem biljaka pogodnih osobina.

    Dobro uzgojena biljka u hladnom mora imati tako čvrsto lišće da na njemu uspravno stoji ako je okrenemo naopačke. Mlitave biljke će u kući brzo propasti. Ciklama mora imati mnoštvo pupoljaka koji izbijaju iz krošnje. Gomolj mora malo viriti iz zemlje a nežnim odmicanjem lišća proverite nema li znakova truljenja.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: najveća veličina je 30 – 38 cm, uključujući i cvetove.

Rast: nakon cvetanja biljke venu.

Doba cvetanja: od jeseni do proleća. Seme posejano leti jedne godine daje biljku u cvetu u jesen sledeća godine.

Miris: samo izvorna vrsta miriše.

Svetlo: prija im mnogo svetla ali moraju biti zaštićene od jakog sunca. Najbolje je na istok okrenuta daska.

Temperatura: najbolje je da je danju držite 7 – 15°C, a noću otprilike 5°C. Zato je bolje da bude smeštena u hodniku ili spavaćoj sobi nego u toploj dnevnoj sobi. Leti se može posaditi i u dvorište.

Voda: zemlja mora biti vlažna, ali ne sme stajati u vodi. Uvek zalivajte odozdo da se ne vlaži gomolj. Dok biljka raste i cveta, zalivajte je dvaput nedeljno. Kad biljka uvene, pustite je da miruje na hladnom mestu, ali gde se ne smrzava. Ređe zalivajte ali ne dopustite da zemlja sasvim isuši. Kad se počnu pojavljivati novi listovi, počnite opet češće zalivati i držite je na hladnom i prozračnom mestu.

Prehranjivanje: u doba rasta – cvetanja dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana.

Vlažnost vazduha: da bi preživela u kući, vazduh mora biti vlažan.

Vazduh: ne držite je blizu toplote posebno ne blizu plinske vatre i dima jakih cigareta, zaštitite je od promaje.

Presađivanje: presađujte nakon cvetanja, kad već stari listovi propadnu a novi se počnu pojavljivati. Pažljivo odstranite uvele cvetove i listove. Ne stavljate je u velike sksije jer ciklama bolje cveta u malim.

Obrezivanje: nepotrebno.

Razmnožavanje: iz semena, koje morate držati pri temperaturi 13 – 16°C. Životni vek u dobrim uslovima traje nekoliko godina. Što je biljka starija, cvetovi su sve manji.

Biljke pratilice: najbolje uspeva kao zasebna biljka, ali manji primerci se mogu kraće vreme staviti i u mešane nasade.

Laka/teška: za početnike nije baš najednostavnija. Ciklame više nego neke druge biljke venu oko Nove godine.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa