Klivija

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Klivija

klivijaKlivija, biljka staromodnog izgleda, često se viđala uz teške baršunaste zavese viktorijanskih salona. Međutim, to je izvanredna sobna biljka za savremeno uređenje, sa lepim uzanim listovima što se sjaje cele godine. Jedanput godišnje u rano proleće, izbija stabljika sa krunom svetlo narandžastih cvetova, sličnih trubicama, koji je odjednom preobraze iz prilično obične biljke zelenih listova u egzotičnu tropsku lepoticu.

    Klivija potiče iz Natala, južna Afrika, odakle je donešena u Evropu početkom 19 veka, pripada porodici Amaryllidaceae, a dobila je ime po vojvotkinji od Northumberlanda, čije je devojačko prezime bilo Clive.

    Cvećari su ukrštanjem dobili biljke sa cvetovima od svetlo žute do tamno narandžaste boje. Kod nekih vrsta trubice su otvorenije nego kod drugih, ali varijeteti sa tim odlikama nemaju posebna imena.

 

    Klivije se prodaju u proleće i rano leto, sa pupoljcima koji se probijaju iz sredine biljke. Jednom nabavljen, posebno lep soj možete razmnožavati deljenjem ili mladicama.

    Biljke uzgojene iz semena ne daju uvek cvetove iste boje, kao billjka roditelj i mogu značajno odstupati u kvalitetu. Ako pustite da vaša biljka donese seme, time ćete je verovatno sprečiti u cvetanju naredne godine. Seme dobijeno kod kuće posadite kada plod bude crven, a kupite ga čim se nađe na tržištu.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: odrasla biljka obično ima najviše 50cm

Rast: 5 – 6 listova godišnje kod zdrave biljke.

Doba cvetanja: počinje cvetati u februaru – martu. Nakon cvetanja, glavice treba odstraniti pre nego što donesu seme da bi biljka očuvala snagu.

Miris: biljka bez mirisa.

Svetlo: otporna je na različite uslove. Bolje cveta ako se drži na prozoru okrenutom prema severu.

Temperatura: rano zimi, dok miruje treba da bude na hladnom 7 – 10°C. Kako se pojavljuju cvetni pupoljci temperaturu treba povisiti do 15°C. Najviša letnja temperatura sme biti 21°C.

Voda: dok miruje, održavajte je jedva vlažnom zalivajući jednom u 14 dana. Slobodno zalivajte kada je biljka u fazi cvetanja i kad raste barem jednom nedeljno.

Prehranjivanje: leti, kad biljka raste, dodajte vodi tečno hranjivo jednom nedeljno.

Vlažnost vazduha: kao i većini biljaka godi joj vlažan vazduh. Stavite posudu na vlažne kamenčiće.

Vazduh: podnosi različite klimatske uslove.

Presađivanje: mlade biljke moraju se presađivati svake godine u proleće, odrasle biljke najbolje je da ostavite da miruju dokle god je moguće, ali zamenjujte gornji površinski sloj zemlje svake dve – tri godine. Pri presađivanju pazite da ne oštetite mesnato korenje i ne presađujte u velike posude.

Obrezivanje: nepotrebno, odstranite samo donje uvele listove.

Razmnožavanje: delenjem velikih biljaka ili odvajanjem mladica nakon cvetanja. Biljke se mogu uzgajati iz semena koje klija pri 18°C ako je potpuno dozrelo. Međutim zrenje semena može trajati 10 meseci.

Životni vek: vrlo je dugotrajna biljka.

Biljke pratilice: može se uzgajati u velikim mešanim nasadima uz bilo koju kombinaciju zelenih biljaka. Češće raste kao pojednačna biljka.

Laka/teška: jednostavno se uzgaja ali cveta samo uz veliku negu.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa