Kolumneja

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Kolumneja

kolumnejaOva viseća i veoma lepa ukrasna sobna biljka je epifit, tj. biljka koja živi i raste na drugoj biljci. U svojoj postojbini, Tropskoj Americi, živi u šupljinama stabla koja su ispunjena biljnim delovima u raspadanju. Raste u vidu visećeg slapa, pa je treba saditi u saksiju ili korpicu koja se u prostoriji obesi o zid. Za vreme cvetanja najbolje uspeva na temperaturi od 18 do 22°C. smeštena na istočnom prozoru. Treba je zaštititi od jakog sunca.

 
    Kolumneja cveta u februaru i martu veoma bogato, ali zahteva veoma dobru negu. Cvetovi su joj prelepi, vatrenocrvene boje. Za vreme cvetanja mora biti u toploj prostoriji. Njeni sitni maljavi listići ne podnose orošavanje. Zimi se odmara (to je period mirovanja kroz koji ona mora proći radi stvaranja novih pupoljaka) u prostoriji u kojoj je temperatura od 10 do 12°C i za to vreme se veoma malo zaliva.

 

Početkom februara treba je smestiti u topliju prostoriju koja joj odgovara, gde će uskoro procvetati. Tada je treba obilno zalivati, ali uvek mlakom po mogućstvu mlakom vodom ili kišnicom. Ne podnosi prihranjivanje mineralnim đubrivima. Ako se na lišću pojave sivkasto-tamne mrlje, posledica je zalivanja hladnom vodom.
 
    Presađuje se svake treće ili četvrte godine u proleće. Razmnožava se reznicama od mladih izdanaka od oko 10 cm dužine. Reznice se sade u saksiju napunjenu tresetnim peskom, u kojoj se brzo užile.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa