Paprat Platicerijum

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Paprat Platicerijum

papratPlaticerijum je jedna od najlepših i najneobičnijih paprati. Njeno botaničko ime potiče od dve grčke reči: platys, što znači širok i keras što znači rog, one tačno opisuju njen neobičan izgled.
 
    Pripada porodici Polypodiaceae, a ima oko sedam vrsta što potiču iz jugoistočne Azije i Australije. Uzgajaju se samo dve a obe su epifitske biljke koje dobro uspevaju kao sobne biljke. Prva i veoma omiljena jeste Platycerium alcicorne ili bifurcatum, koja potiče iz Australije a u Evropu je donešena 1808 god. Posebno je pogodna za viseće korpe i za uzgoj na panju, kori od plutnjaka ili saksiji.

 

Kao i svi platicerijumi, ima neplodne listove koji rastu uspravno kako bi pridržavali biljku i prekrivali se međusobno. Ostali listovi su dugi i uvijeni a stvaraju spore. Oni izbijaju pod svim uglovima pa čine biljku veoma velikom. Za razliku od drugih epifita one su veoma otporne na suv vazduh. Druga vrsta koja raste u stanu je P. Grande “Queen Wilhemina”. Malo teže se uzgaja i zahteva višu temperaturu, a manja je pa i ne tako upadljiva. Donji listovi te vrste potpuno obmotavaju stranice saksije.
 
KARAKTERISTIKE:
 
Veličina: pojedinačna biljka naraste do 25 cm visoko, sa dugačkim uvijenim listovima od 50 – 60 cm.
 
Rast: polagan, dva do tri lista godišnje
 
Doba cvetanja: paprati ne cvetaju
 
Miris: biljka bez mirisa.
 
Svetlo: godi im mnogo svetla i sunca ali mogu podneti i delimičnu senu.
 
Temperatura: najmanja zimska 15 stepeni celzijusa. Najviša letnja temperatura može biti 24 C.
 
Voda: pustite da se zemlja između zalivanja osuši. Leti zalivajte svakih sedam dana a zimi svakih 10 dana. Najbolji je način zalivanja tako da celu biljku uronite u vodu na petnaestak minuta, pa je ocedite pre nego što je vratite na mesto.
 
Prehranjivanje: jedanput mesečno dodajte vodi tečno hranjivo.
 
Vlažnost vazduha: biljci će prijati prskanje jedanput ili dvaput nedeljno.
 
Čišćenje: ne brišite listove da ne odstranite paperjaste dlačice koje omogućuju biljci da opstane u suvom vazduhu. Prskanje ili uronjavanje u vodu održaće listove čistima. Ne prskajte sjajem za lišće.
 
Vazduh: otporna je na različite uslove.
 
Zemlja: ako raste u saksiji ili korpi najboji je tresetni kompost, ako je na kori ili drvetu, pomešajte jednake delove komposta i fino iseckanog tresetara. To je važno radi dobrog oceđivanja.
 
Presađivanje: ne presađujte odrasle biljke ako ne menjate vrstu posude, npr. iz saksije u košaru i na koru.
 
Orezivanje: nepotrebno, ne odstranjujte stare, vanjske listove ako nisu toliko stari da bi sami otpali.
 
Razmnožavanje: sa porama, ali to je najbolje prepustiti profesionalnim cvećarima. Povremeno biljke stvaraju mladice koje se mogu zasebno posaditi. One moraju imati korenje pre nego što se odele od roditeljske biljke.
 
Životni vek: traju veoma dugo.
 
Biljke pratilice: najbolje rastu zasebno.
 
Laka/teška: lako se uzgaja.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa