Pasiflora – Gospodinova kruna

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Pasiflora – Gospodinova kruna

pasifloraNije baš u potpunosti ispravno svrstati vrstu passiflora caerulea među sobne biljke, jer joj je vek ograničen ako raste stalno u uobičajenim sobnim uslovima. To je zaista biljka za staklenik ili staklene verande, gde se lako može postići porebna vlažnost vazduha. U dobrim uslovima cveta a nekada donosi i plod.

Narodni naziv “gospodinova kruna” dali su joj misionari koji su je pronasli u tropskoj velikoj južnoj Americi u 18 veku.Smatrali su da čudan cvet oslikava raspeće. Pet peludnica predstavlja pet isusovih rana na krstu, trodelni tučak tri eksera a cvetište stub krsta. Resasti venčić je kruna od trnja, a pet lapova i pet latica zajedno predstavljaju 10 apostola (osim Petra i Jude).

 

    Postoji mnogo vrsta pasiflora, a sve potiče iz Južne Amerike i pripadaju porodici Passiflora ceae. Passiflora caerulea je jedina koja se uzgaja u stanu. Cveta plavkasto ljubičasto. Ponekad se vide ružičaste ili crvene vrste. Najbolje je uzgajati Pasifloru u saksiji, pa i ako je zakopana u zemlju u stakleniku, jer to ograničava rast korenovog sistema i podstiče obilnije cvetanje. Cvetovi su kratkog veka i svaki traje oko 24 sata.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: može lako narasti do 3 metra u visinu i oko 2 metra šitoko ako se uspinje uz rešetku. rast: svake godine potera mnogo izdanaka koji mogu narasti i do 2 – 2.5 metra

Doba cvetanja: u toku celog leta. Svaki cvet traje najviše 24 sata. Odrasle biljke daju sredinom leta sitne žute plodove.

Miris: biljka bez mirisa.

Svetlo: uvek joj je potrebo mnogo svetla pa nije pogodna kao stalna sobna biljka. Mora rasti u stakleniku ili na staklenoj verandi.

Temperatura: u sunčanim područjima bez mraza može se uzgajati napolju uz zaštićeni zid. Ako se uzgaja unutra, držite je zimi pri temperaturi od 5°C da bi biljka mirovala. Ne odgovara joj topao i suv vazduh. Ako je leti unutra pri uobičajenoj sobnoj temperaturi sobu dobro prozračujte. Ne godi joj temperatura iznad 21°C.

Voda: prilično je zalivajte, leti barem svaki drugi dan. Zimi je držite suvljom jer biljka miruje. Dovoljno ju je tada zalivati svakih 7 – 10 dana.

Prehranjivanje: dok biljka raste, dodajte vodi polovinu propisane količine tečnog hranjiva svakih sedam dana.

Vlažnost vazduha: leti joj godi prskanje mlakom vodom dva ili tri puta nedeljno, ali nikako na direktnom suncu.

Vazduh: potreban joj je vlažan vazduh staklenika ili staklene verande, a ne godi joj suvoća u kući. Odgovara joj dobro prozračivanje.

Presađivanje: najbolje cveta ako joj se korenje sputava. Jednom ili dve godine presađujte je u proleće a nakon toga u proleće samo zamenjujte gornji sloj zemlje.

Obrezivanje: u proleće obrežite glavnim izdancima trećinu njihove dužine.

Razmnožavanje: načinite reznice duge oko 15cm. Zasadite u male saksije i držite pri temperaturi 21°C i stalno ih prskajte dok ne poteraju.

Životni vek: ako se održava u povoljnim uslovima, trajaće mnogo godina.

Biljke pratilice: zbog načina rasta najbolje ju je uzgajati zasebno. U mešanim nasadima brzo će zagušiti druge biljke.

Laka/teška: vrlo se jednostavno uzgaja ako imate staklenik ili staklenu verandu.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa