Sanseverija

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Sanseverija

sanseverijaSanseverija je jedna od retkih biljaka koje odlično uspevaju u sobi. Njeno poreklo je Afrika i Indija. Ima listove smeštene u rozeti, sabljastog oblika i često veoma dugačke. Od vrsta koje se gaje kao sobne biljke najpoznatije su: Sansevieria zeylanica willd. sa Cejlona. Listovi su joj sabljastog oblika sa poprečnim sivkastim prugama.

Sansevieria laurentii variegata, postojbina ovoj vrsti je tropski predeo Afrike. Poslednjih nekoliko godina ova vrsta je u ”modi”. Listovi su joj takođe sa poprečnim sivkastim prugama, dok su ivice listova presvučene širokim štraftama žute boje, zbog čega je naročito dekorativna.

 

 
    Sansevieria cylindrica iz Južne Afrike ima veoma dugačke listove, koji mogu dostići dužinu i preko jednog metra.
 
    Sansevieria hahnii iz Južne Afrike, vrlo je niskog rasta, svega do 25 cm, ali se zato razvija u širinu. Listovi su elipsastog oblika, žuto – zelene boje. Veoma je dekorativna biljka.
 
    Sanseveriji prija suv vazduh stana, a takođe i poluhlad, pa zato dobro uspeva u manje osvetljenim, ali ne i u mračnim prostorijama. Jedini zahtev te skromne, ali vrlo dekorativne biljke jeste da joj se povremeno vlažnim sunđerom obriše prašina sa lišća. Prašina, koje u svakom stanu ima dovoljno, veliki je neprijatelj svih sobnih biljaka, a posebno sanseverije. Njenom gajenju najbolje odgovara temperatura od 12 do 15°C. Ne podnosi mnogo vlage, pa je zato dovoljno da se zimi zaliva jedanput nedeljno, pri čemu se mora paziti da voda ne uđe unutar mladih lisnih izdanaka, koji su blizu površine zemlje. Biljka se presađuje samo tada kada joj je premala saksija. Najbolje je presaditi u proleće i to u laku, plodnu zemlju sa dodatkom 15% rečnog peska. Zemlja u saksiji mora imati dobru drenažu – odvod vode. Razmnožava se reznicama i deljenjem korena. Sanseverija je veoma efektna, dekorativna biljka, koja elegancijom svojih listova izuzetno pristaje uz današnji moderan nameštaj.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa