Sobni zvončić

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Sobni zvončić

zvoncicOva skromna i divna biljka može se često videti na prozorima, jer sa mnogobrojnom belim ili plavim zvezdastim cvetićima vrlo pogodna kao idealan ukras prozora, terasa i balkona. Cveta neprekidno od juna do pozne jeseni. U pogledu gajenja i nege nema neke naročite zahteve. Jedino traži svetlost, prozračno i vlažno mesto, a preko leta obilno zalivanje. Može se smestiti i na severnu i na južnu stranu prozora. Na sunčanoj strani mora se zalivati dva puta dnevno, a na severnoj dovoljno je jedanput svakog dana, ali uvek samo ustajalom vodom ili kišnicom. Ne podnosi kreč. Da bi bujnije rasla i bogato cvetala treba je od aprila do juna prihranjivati svakih 15 dana.

 

Kad na jesen prestane da cveta treba izdanke biljke odseći i smestiti u nešto hladniju sobu, da se tu odmara. Sada je dovoljno umereno zalivanje, da biljka ne bi poterala slabe izdanke, vrlo nežne i neotporne. U proleće se biljka izvadi iz saksije, proredi i presadi (jer proređena bolje napreduje i bogatije cveta) u bogatu zemlju sa 15% peska. Nisu potrebne velike saksije. Najviše joj prija sobna temperatura od 10 do 12°C.

Razmnožava se u rano proleće reznicama vršnih izdanaka koje se vrlo lako užile u vlažnom pesku pri temperatuei od 10 do 12°C. Užiljene biljčice sade se u male saksijice prečnika od 7 do 8 cm po 4 do 6 komada zajedno. Kasnije kada se dobro ožile i žilice obaciju grumen zemlje, presađuju se u veće saksije gornjeg prečnika do 12 cm. Da bi se biljka razgranala što više treba joj izdanke prekratiti 2 do 3 puta.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa