Solanum

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Solanum

slanumSolanum pseudo – kapsicum ja biljka preneta iz Južne Amerike u Evropu. Gaji se radi plodova – njenih veoma lepih crvenih i narandžastih bobica, koje mnogo biljku krase i liče na plod sitnijih trešanja. Da bi ove njene bobice ostale sveže i da bi se što duže održale na biljci treba joj osigurati dovoljno svetla, vlage, svežeg i vlažnpg vazduha i ne sme se držati u previše toploj prostoriji. Raste džbunasto do 60 cm visoko i ima sjajno, tamno – zeleno elipsasto lišće.

Cvet joj je neprivlačan, beo, sa žutim prašnikom koji mnogo liči na cvet krompira. Od toplog i suvog vazduha može da joj otpadne plod i lišće. Traži plodnu poroznu zemlju. Saksije ne treba da budu prevelike.

 

Leti se može držati napolju, na suncu u bašti, na balkonu ili terasi. Traži dosta zalivanja ali samo ustajalom vodom. Najbolje prezimi u umereno toploj i svetloj prostoriji, uz manje zalivanje, tek toliko da se zemlja u saksiji ne zasuši. Razmnožava se semenom, ali je najbolje reznicama, jer tada mnogo više ima ploda – bobica.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa