ISTORIJA I ZNAČENJE ROZE RUŽE

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

ISTORIJA I ZNAČENJE ROZE RUŽE

Osnovno značenje: Ljubav, Zahvalnost.

Roze ruže imaju bogatu istoriju kao jedne od najstarijih ruža nama poznatih – ustvari, ove ruže su prikazane u nekim od najranijih umetničkih dela.

Kada su ruže pripitomljene, većina je bila u različitim nijansama roze boje, od pastelno roze do tamno crvene. Pre toga, roze ruže su bile dominantne među divljim ružama, i jedne od prvih koje su se ravile. Vremenom, otkrića novih vrsta ruža i razvoj modernih tehnika ukrštanja su uvela i druge boje u svet ruža. Takođe su uvedene ruže koje cvetaju više puta tokom godine. Ovo je bio veliki pomak, s obzirom da su prošle baštenske ruže cvetale samo jednom godišnje.

Kako su nastajale nove boje ruža i nove vrste, svaka od njih je počela da zauzima svoje mesto i dobija posebno značenje. Tako je i značenje roze ruže  postalo otmenije.

Iznad svega, ruže su simbol ljubavi i zahvalnosti. Kako je roza ruža bila dominantna među starim baštenskim ružama, bila je i najpovezanija sa ovim emocijama. Dok druge ruže imaju specifičnija značenja, ove emocija su ipak skrivena poruka svih boja.

Roze ruže danas predstavljaju i gracioznost i eleganciju, kao i slatkoću i romantiku.

Lep izgled i miris tako jako povezan sa ružama generalno, kao i njihovo simbolično značenje, može se pratiti unazad sve do roze ruže.

Dosta toga se promenilo tokom godina, ali ove ruže i dalje čuvaju svoje mesto u svetu cveća.

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa