CVEĆE ZA DAN ZALJUBLJENIH

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

CVEĆE ZA DAN ZALJUBLJENIH

Polako ali sigurno nam se bliži dan Zaljubljenih, i pre nego što vas zatekne nespremne, možda bi trebali da počnete da planirate na vreme.

Dobar savet: cveće za onu koju volite na dan Zaljubljenih. To je savršen poklon za vašu dragu, pogotovo ako ste pomalo nespretni u odabiru romantičnih poklona.

Dan Zaljubljenih i cveće – Kratka ali mirisna istorija

Dan Zaljubljenih vuče svoje korene od katoličkog praznika u čast Svetog Valentina,

ali njegova povezanost sa romantičnim ljubavima nije postojala sve do kraja srednjeg veka u Evropi, kada je odjednom procvetala.

Prema legendi, Sveti Valentin je poslao ljubavno pismo ćerci svog tamničara, noć pre smaknuća sa potisom “Od tvog Valentina”. Tako je počela tradicija slanja čestitki za Dan Zaljubljenih.

Iako je slavljenje ovog dana relativno nova pojava, hiljadama godina se sredina februara slavila kao vreme plodnosti i ljubavi. Nije čudno što je cveće odličan poklon za ovo doba godine, s obzirom da vekovima cveće simbolizuje romantiku, ljubav, brak i plodnost.

Darivanje cveća voljenoj osobi na Dan Zaljubljenih potiče od staromodnih običaja gde se buket cveća slao kako bi preneo određenu neverbalnu poruku. Sve počinje u osamnaestom veku od Čarlsa II iz Švedske, kada je svaki cvet imao specifična značenja pomoću kojih se vršila čitava konverzacija samo pomoću slanja cveća.

Ali kada je cveće kao način svakodnevne komunikacije izašlo iz mode, ljudi su nastavili da ga šalju u specijalnim prilikama i kako bi izrazili osećanja ljubavi i divljenja. Zbog toga i danas darujemo cveće na Dan Zaljubljenih.

Tipovi cveća na Dan Zaljubljenih

Iako orhideje, karanfili i drugo cveće može biti divno kao romantičan poklon, tradicionalno su ruže cveće za Dan Zaljubljenih.

Ruže su prigodne za sve prilike, ali posebno značajne kad darujete nekog ko vam baš znači. Sa njima, kao simbolima strasti i ljubavi, ne možete da pogrešite.

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa