Krosandra

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Krosandra

krosandraTo je lepa mala biljka sa tamnozelenim šiljastim listovima i klasjem svetlo narandžastih cvetova, što sliče žitnom klasju. Potiče iz Indije, odakle je prenesena na zapad u početku 19 veka. Poznato ih je 12 vrsta, a pripadaju porodici Acanthaceae.
 
    Na žalost ta se bilka ne uzgaja lako u kući i moramo je smatrati kratkotrajnom. Sklona je truljenju, naročito zimi. Ipak se ta poteškoća uz više iskustva i već uhodanu tehniku održavanja može prevladati, pa biljka može prezimiti. Preporučljivo je svakog proleća razmnožiti mlade jedinke koje će nadomestiti stare koje postaju neugledne. Dobro negovana biljka cvetaće dugo – možda i neprekidno od maja do septembra.

 

 
    Cvetovi se otvaraju jedan za drugim od dna prema vrhu klasa, a donji otpadaju kad precvetaju. Kada kupujete biljku izaberite je sa neoštećenim sjajnim listovima. Na cvetnom klasu, listovima ili pri dnu stabljike ne sme biti tragova truljenja. Mlitavo lišće je znak preteranog zalivanja, a takva će se biljka retko oporaviti.
 
KARAKTERISTIKE:
 
Veličina: uglavnom je mala (15 – 25 cm), iako može dostići jedan metar ako se održi nekoliko godina.
 
Rast: u jednoj godini naraste od reznice do cvetajuće biljke.
 
Doba cvetanja: od maja do septembra.
 
Miris: biljka bez mirisa.
 
Svetlo: potrebno joj je dovoljno svetla, a najbolji položaj je prozor okrenut prema jugu. Zaštitite je leti od jakog podnevnog sunca.
 
Temperatura: zimi je najpogodnija 18C, ali ako se drži dovoljno suvom, može podneti i 13C. Najviša letnja može biti 21C.
 
Voda: svaki put zalivajte je mlakom vodom. Hladna voda je može ubiti. Uvek slabo zalivajte i to samo kad je zemlja suva. To će biti jednom nedeljno leti a svakih 14 – 16 dana zimi. Preterano zalivanje će je uništiti.
 
Prihranjivanje: leti dodajte vodi svakih 14 dana tečno hranjivo.
 
Vlažnost vazduha: godi joj suv vazduh, ne orošavajte je.
 
Vazduh: ne podnosi dimove plinske vatre. Ne držite je na promaji.
 
Presađivanje: u proleće: Pazite da oceđivanje bude savršeno.
 
Obrezivanje: otkinite lisne izdanke u doba rasta da bi ste podstakli stvaranje cvetova. Da sprečite trulenje, odstranite sve uvele i otpale cvetove.
 
Razmožavanje: u martu uzmite 8 – 10 cm duge reznice vrhova stabljike i utaknite ih u smesu zemlje listovače i peska u saksiju ili klijalište pri 21C. Nakon otprilike 3 nedelje, kad se zakorene, zasadite po 3 zajedno u saksije prečnika 9 cm. Može se uzgojiti i iz semena koje se seje u martu pri 16C.
 
Životni vek: krosandru je najbolje smatrati kratkotrajnom biljkom i svakog proleća razmnožiti nove stabljike. Nakon nekoliko godina biljka počinje nepravilno rasti i bolje je tada baciti.
 
Biljke pratilice: najbolje je da raste zasebno, jer u vlažnim uslovima lako trune. Ipak se privremeno može pokušati uzgojiti sa afričkim ljubičicama. One su podjednako velike i dobro odudaraju bojama jedna od druge, ali imaju različite zahteve za vodom.
 
Laka/Teška: da bi biljka uspešno prezimila, morate biti iskusan stručnjak.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa