Kroton

Posted in Blog - Sve o cvećuUncategorized

Kroton

krotonKroton je jedna od najšarenijih sobnih biljaka. Codiaeum Variegatum Piscum, kako glasi njegovo puno botaničko ime, potiče sa Malaje i iz istočne Indije a pripada porodici Euphorpiaceae. Narodni naziv potiče od domorodačkog imena te biljke, Kodibo. Prenešena je na zapad u prvoj polovini devetnaestog veka. Uzgojeno je mnogo varijeteta, neki su slični lovoru, neki su sa lišćem slično hrastu. Svi imaju izrazite, žute rebraste šare, koje su međusobno spojene jarkim bojama. Poznati su pod imenom Krotoni. biljke. Doskora se mislilo da je krotonima potrebna visoka temperatura da bi preživeli i da su zbog toga prilično nepogodni za unošenje u kuću, osim na kratko vreme. Ipak on raste pri mnogo nižim temperaturama i postao je omiljena sobna biljka. Međutim zimi uvek gubi donje listove, pa ga neki smatraju kratkotrajnom biljkom. Ključ uspeha je u održavanju podjednake temperature tokom cele godine.

 

    Kroton je jedna od retkih sobnih biljaka kome je potreban izrazito svetao položaj. Odaberite ih prema lepoti listova. Biljka mora imati puno listova, sve do dna, listovi ne smeju biti bledi i uveli.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: u posudi prečnika 9 cm naraste do 20 cm i u posudi prečnika 13 cm naraste do 50 cm visine. Može izrasti u veliki grm, često jedan metar visok i isto toliko širok.

Rast: raste 20 – 25 cm godišnje po stabljici.

Doba cvetanja: na odraslim biljkama leti se razvija nežan neupadljiv klas sitnih cvetića.

Miris: biljka bez mirisa.

Svetlo: što je više svetla, to je lepša boja listova. Može stajati na direktnom suncu, ali tada ne prskajte listove jer će izogerti.

Temperatura: temperatura ne sme znatnije varirati. To je ključ uspeha. Najpovoljnija zimska je 15°C, ali može pasti i na 13°C ako se takva održava stalno. Može podneti do 27°C.

Voda: leti dobro zalivajte barem dva – tri puta nedeljno. Biljka se nikad ne sme isušiti. Zimi je dovoljno svaka četiri do pet dana. Zimi zalivajte mlakom vodom.

Prehranjivanje: leti, dok raste, dodajte vodi svakih 14 dana tečno hranjivo.

Vlažnost vazduha: leti će i dobro doći svakodnevno prskanje, ali ne činite to na direktnom sunčevom svetlu. Umesto toga stavite biljku na mokre kamenčiće.

Vazduh: ne držite je na promaji.

Presađivanje: najbolje je u aprilu ili maju. Ne stavljajte je u preveliku saksiju.

Orezivanje: biljke sa izduženim i ogoljenom stabljikama morate podrezati u proleće, kad će one iznova poterati. Rez zaprašite drvenim ugljenom da zaustavite isticanje soka.

Razmnožavanje: reznicama vrhova stabljika u proleće pri temperaturi oko 24°C i velikoj vlažnosti vazduha. Služite se po mogućnosti klijalištem.

Životni vek: u povoljnim uslovima odrasla biljka će trajati godinama. Početnici je mogu smatrati kratkotrajnom.

 

Start typing and press Enter to search

Vaša korpa